in ,

Multitasking Buat IQ Menurun? What!

Sumber gambar: stevensonfinancialmarketing.wordpress.com

via GIPHY

Sambil buat satu kerja ni, buat kerja yang lain pula… Tak settle satu kerja, dah mula kerja lain. Tu kita panggil sebagai multitasking which is buat lebih daripada satu benda dalam satu masa yang sama. But, did you girls know yang ada bahaya sebalik multitasking ni which is…

CEPAT LUPA

via GIPHY

Ada kajian dari Universiti of Copenhagen dekat Denmark kata orang yang multitasking ni senang jadi pelupa. Kita akan alami kesulitan untuk ingat apa yang kawan korang cerita waktu tengah ralit main phone even kita dengar apa yang dia ceritakan.

KERJA TAK SETTLE

via GIPHY

Konon boleh multitasking, end up satu kerja pun tak jalan sebab otak tak fokus dekat sesuatu kerja. Benda tu akan buat otak kita dapat maklumat yang semua kerja dah settle. Tapi sebenarnya hanya half je yang selesai. So, jangan terlalu multitasking sangat ya girls.

BOLEH STRESS

via GIPHY

Bila terlalu multitasking, kita akan rasa kerja tak complete dan ada je yang tak kena. Benda tu la yang akan buat korang rasa stress sebab ia akan buat emosi korang terganggu akibat banyak sangat kerja.

IQ MENURUN

via GIPHY

Mesti korang ingat kalau selalu multitasking, IQ akan meningkat kan. Hehe! Tetttttt… Salah girls sebab sebenarnya IQ korang akan menurun. Benda ni dah dibuktikan oleh pengkaji University of London yang nilai IQ orang yang suka multitasking ni sama dengan someone yang merokok sepanjang masa.

via GIPHY

Tak salah pun sebenarnya kalau korang nak jadi multitasking person, asalkan semua kerja berjaya disiapkan pada masa yang tertentu. Tapi jangan terlalu multitasking, kalau boleh settle kerja tu awal, why not masa tu korang gunakan untuk buat benda lain pula.

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Di Serang Penjahat? Cepat Spray dan Jerit!

Nak Pakai Contact Lens? Ini Korang Kena Tahu!