in ,

WhatsApp Bakal Hentikan Operasi Untuk Phone ‘Terpilih’

Sumber gambar: Lunaria.com.my

Apa?? WhatsApp nak stop operasi dekat a few phone next year? Takkan kena beli phone baru pula lepas ini?

Eeehhh jangan macam itu girls. Sabar, ini bukan bermaksud korang kena beli phone baru walaupun WhatsApp nak stop operasi dekat beberapa peranti telefon menjelang tahun 2020 nanti. Maybe phone korang tak termasuk dalam senarai ‘blacklist’ mereka?

Pihak WhatsApp sendiri dah umumkan berita rasmi ini yang mengatakan perkhidmatan pesanan WhatsApp akan dihentikan untuk beberapa handphone sahaja which is phone keluaran lama. Ia akan melalui beberapa peringkat iaitu peringkat pertama pada 31 Disember 2019 dan 1 Februari 2020.

Hentian perkhidmatan ini hanya akan berlaku pada phone keluaran Android Gingerbread 2.3.7 dan juga iOS 7 ke bawah. For those yang pakai iPhone, maybe korang boleh check sekarang korang pakai iOS berapa. Takut tiba-tiba phone korang ialah iOS 8 pula, make sure korang update iOS untuk elakkan masalah ini jadi dekat korang.

Image result for old handphone
Sumber gambar

At the same time, Windows Phone pun tak boleh nak access WhatsApp juga. Biasanya untuk iOS 7  hanya ada pada iPhone 4 sahaja, jadi korang yang pakai iPhone 11 Pro Max jangan risau ya.

Mungkin sebab utama kenapa pihak WhatsApp hentikan operasi untuk beberapa phone ialah atas faktor keselamatan. Ada a few phone tak boleh nak support apa-apa update yang dilakukan oleh pihak WhatsApp sendiri. So, untuk elakkan masalah lain yang jadi, sebab itu mereka decide untuk hentikan secepat mungkin bagi memudahkan semua pihak.

Cuba semua check phone masing-masing, phone korang sekarang iOS berapa dan Android version berapa. Tapi biasanya untuk pengguna iPhone, korang tak payah risau dah sebab keluaran iPhone sekarang semuanya dah upgrade iOS.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Jom Tukar Selera Tekak Melayu Pada Tekak Korea! #4 Fav LUNARIA

Confident Adalah Kunci Girls Squad Sentiasa Nampak Cantik!