in

What SPM Minggu Depan?! JOM Buat Check List…

Sumber gambar: freepik.com

via GIPHY

Oh no! SPM lagi berapa hari je ni… Nervous nya! Kalau nak study macam dah tak sempat but still kena buat last preparation sebelum first paper nanti! It’s okay, don’t worry girls! LUNARIA dah ready untuk tolong korang buat last checklist before your SPM!

SLIP EXAM DAN KAD PENGENALAN

via GIPHY

Tanpa dua benda ni, korang mungkin takkan dapat masuk exam hall! Kalau nak senang, slip exam tu korang laminate dan masukkan dalam satu file bertutup sekali dengan IC okay? Dengan cara ni, korang takkan tetinggal dua benda penting ni and make sure jangan keluarkan dari beg sekolah kalau esoknya still ada paper lagi tau girls!

JAGA MAKAN

via GIPHY

Jaga diet permakanan pun penting juga tau! Korang kena ‘puasa’ fast food sekejap dan elakkan makan makanan manis. Semasa musim exam, lebihkan untuk makan makanan berkhasiat seperti kismis, cereal atau sayur-sayuran yang akan memberi nutrisi kepada korang! Jangan lupa untuk banyakkan minum air masak supaya korang tak mengantuk waktu exam!

REVISE SEMULA NOTES

via GIPHY

If korang ada buat mind map notes, boleh lah study sekejap malam tu untuk ingat balik formula atau key words yang penting. Nak lagi best, ajak kawan-kawan dan revise sama-sama! Haa dengan cara tu akan buat minda korang lebih fokus dan mudah untuk ingat apa yang dah dibaca. No more buku teks sebab masa dah semakin singkat girls!

CHECK STATIONARY

via GIPHY

Selain slip exam dan IC, alat tulis pun antara benda penting yang korang kena prepare okay. Check semua pen, pencil, pemadam, pembaris dan juga kalkulator! Pilih pen yang selesa dan paling sesuai utuk korang pakai waktu exam nanti ya. Elakkan pakai pen berdakwat basah tau!

TIDUR AWAL

via GIPHY

Kalau ada antara #Lunagirls yang nak study malam sebelum paper nanti, boleh je! Tapi please tidur awal sebab korang kena dapatkan rehat yang secukupnya untuk ‘perang’ dalam exam hall esoknya! Kalau nak study notes tu boleh je takde hal sis, tapi sambung esok pagi sebab waktu exam kita kena fokus dekat soalan okay!

via GIPHY

SPM ni sangat penting untuk masa depan kita! So #Lunagirls kena bersedia, bagi 200% focus dan effort untuk setiap paper okay! Kalau korang dah mula rasa penat, ambil 5 minutes break dengar lagu-lagu best di playlist Hot X okay! Goodluck untuk #Lunagirls yang bakal menduduki SPM minggu depan! Do your best girls!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Say No More To Rambut Rosak!

Beauty With Brain! #GirlPower