in ,

Tips Makan Banyak Berat Tak Naik!

Sumber gambar: https://www.dietdoctor.com/how-to-lose-weight

Makan makan makan tapi berat badan tetap maintain? Eh boleh ke macam tu?

Yup, korang still boleh makan banyak tanpa perlu risau tentang berat badan. Tapi bukan semua makanan la, ada a few types of foods yang takkan ganggu berat badan korang sebab makanan ni semua kaya dengan serat dan kandungan kalori yang rendah. Jom tengok sikit makanan apa yang akan jadi your favorite foods lepas ni.

POPCORN

via GIPHY

Biasanya kalau tengok wayang, confirm korang akan beli popcorn kan? Siapa sangka rupanya popcorn ni langsung tak mendatangkan kemudaratan dan paling penting tak ganggu berat badan even kita makan dalam kuantiti yang banyak sekali pun. Ye la, dalam popcorn hanya ada sedikit kandungan mentega dan gula je. Anggaran kandungan kalori dalam popcorn ialah 31 kcal sahaja.

TIMUN

Sumber gambar: https://www.organicfacts.net/recipe/cucumber-water

Ada certain orang tak suka makan timun sebab katanya tasteless. Actually, timun sangat sesuai for those yang nak turunkan berat badan. Boleh juga jadikan sebagai diet harian untuk buat air, letak dalam sup atau sebagai salad. Berat badan korang memang takkan naik kalau makan timun berkilo-kilo sekali pun. Ehem, lagi best kalau dapat cicah dengan sambal belacan atau sambal tempoyak! Hehe!

EPAL DAN PLUM

via GIPHY

Korang suka makan buah plum? Kalau dapat buah plum yang dah masak ranum memang sedap sekali ngap je terus kunyah. Sebiji buah epal mengandungi 50 kcal kalori tapi bergantung pada size buah tu sendiri. At the same time ia akan buat korang rasa kenyang sebab ia akan kawal sistem pencernaan kita. Plum pula kaya dengan vitamin C yang berfungsi untuk sihatkan organ jantung.

KOBIS, KOBIS BUNGA DAN BROKOLI

Sumber gambar: https://medcenterblog.uvmhealth.org/wellness/harvest-of-the-month-broccoli-and-cauliflower-recipe-included/

Nak jaga berat badan? Makan la sayur-sayuran ni sebab ia merupakan pilihan yang paling tepat for those yang tengah dalam ‘cita-cita’ nak diet. Sayur ni semua mengandungi 7 kcal kalori dan kata dengan vitamin A,B,C dan E. Nak turunkan berat badan secara murah? Cuba la cara ni, confirm berkesan kalau korang tetap consistent.

Maksud makan banyak tapi berat badan tak naik ni bukan la lesen untuk korang makan sampai tak ingat dunia. Still kena berjaga-jaga dalam pengambilan makanan ya.

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments