in ,

Transform Handphone Jadi Kamera 😎

Sumber gambar productnation.co

via GIPHY

#Lunagirls, korang prefer tangkap gambar guna handphone atau camera? Kalau handphone mesti sebab senang nak bawa, kan? Sekarang camera handphone dah ada feature macam lens camera tapi hasilnya sedikit berbeza lah. Kalau nak dapatkan hasil yang sama, korang kena guna lens tambahan. Macam mana? Ha! Ini Ummi nak kongsikan beberapa lens tambahan yang boleh dibeli.

MARCO LENS

Sumber Gambar: https://www.tokopedia.com

Ha! Siapa dekat sini suka tangkap gambar seperti serangga, ataupun bunga? Marco lens ini lens terbaik, untuk ambil gambar objek yang berbentuk kecil. Sebab lens ni ada fokus untuk jarak dekat, jadi gambar korang akan sharp dan cantik.

WIDE LENS

via GIPHY

Kalau nama pun dah wide lens, mesti korang tau apa kegunaannya. Lens ni ada sudut gambar yang cukup luas untuk tangkap gambar pemandangan ataupun landscape. Biasanya lens ni akan dapat sekali dengan micro lens, so korang tak payah lah beli kedua-dua lens ni, dah jimat!  BTWlens ni bukan build in, jadi korang boleh cabut dan pasang bila korang nak..

3 IN 1 LENS

Sumber Gambar: https://www.laxgadgets.net

Lens ni sangat terkenal, sebab fungsinya lebih dari satu. Apa je ada dalam 3 in 1 ini? Hah! Lens ni ada fish eye, wide angle and macro sekai. Fuh! Best nya, tak payah nak beli lens banyak-banyak, cukup dengan set ni je. Tak silap Ummi korang boleh dapatkan ketiga lens ni pada harga RM 20. Murahnya!

TELEPHOTO LENS

via GIPHY

Lens jenis ni boleh zoom sebanyak lapan sehingga 20 zoom dan gambar korang akan sharp, tak kabur macam bila zoom guna handphone. Sangat sesuai kalau korang nak tangkap gambar jarak jauh, macam full moon ke, burung dilangit ke, atau anak makcik bawang dekat shopping mall haha.

Macam mana #Lunagirls, ada tak rasa nak jadi photographer lepas baca article Ummi ni? Hihi. Kalau ya, cubalah tangkap gambar benda yang korang suka, lepas tu, share dengan Ummi dan team LUNARIA..

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Stage Fright Bila Ramai Orang Tengok Kita!

Tengok Movie, Makan Sushi?