in ,

Tips Elakkan Jadi Mangsa Hack!

Sumber gambar: The Leader Newspaper

via GIPHY

Boleh dikatakan sekarang ni semua orang dah ada social media! Tak kira baru sekolah rendah atau yang dah level opah-opah pun ada social media tau.. Haha! #Lunagirls kasi parents follow Instagram korang tak? Hihi! Tapi tahu tak sebenarnya, social media kita senang sangat untuk orang di hack or atau terkena virus! Yup, menakutkan! Jom tengok macam mana cara paling simple untuk elakkan diri korang daripada menjadi mangsa hackers…

BUAT PASSWORD RARE

via GIPHY

#Lunagirls kena buat password gabungan huruf kecil, besar dan tambah nombor sekali! Contohnya s!tiBadar!iah03.. Kalau dengan cara ini agak susah untuk orang teka password korang tau! Tapi pastikan korang ingat password tu okay, nanti tak boleh nak login pula! Haha!

ELAKKAN APPS CONNECTED 

via GIPHY

 Ada sesetengah aplikasi connected dengan aplikasi lain untuk mudahkan korang untuk login. Tapi sebenarnya cara tu tak bagus tau.. Sebab melalui apps tersebut akan memudahkan hackers untuk access personal data korang!

SENTIASA INGAT UNTUK LOG OUT 

via GIPHY

Tak kisah la #Lunagirls login dekat laptop sendiri atau komputer di sekolah, pastikan selepas habis guna logout semua social media korang! Sangat bahaya kalau korang login dekat cyber cafe lepas tu terlupa pula nak logout! Oh no! Orang seterusnya yang akan guna komputer tu dengan mudah dapat access tau!

SELALU TUKAR PASSWORD

via GIPHY

Biasakan diri untuk sekurang-kurangnya tiga bulan sekali untuk tukar semua password social media korang.. Ini merupakan tips paling senang yang korang kena buat untuk elakkan diri daripada jadi mangsa hack! Tapi make sure ingat password tu jangan lupa pula. Hehe!

GUNA PASSWORD BERBEZA

via GIPHY

Kalau korang ada banyak social media, make sure password tu berbeza-beza tau. Takut nanti bila salah satu akaun kena hack, susah untuk hackers tersebut untuk access media sosial korang yang lain!

via GIPHY

Simple je tips and tricks elakkan diri daripada jadi mangsa hackers! Ohh, lagi satu LUNARIA nak pesan kepada #Lunagirls, jangan mudah bagi password social media korang dekat orang lain.. tak kira BFF  atau adik beradik! Itu privasi kita, jadi jaga baik-baik okay girls..

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

4 Posisi Untuk Tidur Lebih Lena!

Ambil Masa 20 Minit Untuk ‘Pentingkan Diri’