in , ,

Tangan Kidal? Korang Kena Tahu Ni..

Sumber gambar: http://gayahidup.dreamers.id/article/74995/happy-lefthandersday-yuk-pahami-hal-menyebalkan-yang-hanya-dirasakan-orang-kidal
Sumber gambar: Lunaria.com.my

Kata orang, siapa yang kidal seorang yang unik. At the same time, daya pemikiran orang kidal ni lebih kreatif berbanding kita yang menulis dengan tangan kanan ni. Yeke?

Angkat tangan sikit siapa geng kidal dekat sini? FYI, lebih kurang 10 hingga 12 peratus di seluruh dunia merupakan individu yang bertangan kidal. Ada banyak kelebihan dan keistimewaan orang kidal ni tau, antaranya ialah…

LEBIH MENONJOL

Sumber gambar: https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2018/11/what-makes-left-handed-people-unique/

Kita dah biasa tengok orang menulis atau melukis dengan tangan kanan. Tapi jarang jumpa orang kidal yang pandai melukis. Kiranya, dia jadi tumpuan lebih la sebab keistimewaan bertangan kidal tu. Bukan tu je, orang lain pun jadi kagum bila tengok si tangan kidal yang kreatif.

MUDAH BERBUAL

via GIPHY

Pada masa yang sama, kebanyakan individu kidal ni jenis introvert yang mana sangat mudah bermesra dengan orang lain. Bukan tu je, dia juga sering memulakan perbualan dengan orang baru. Tapi kadang-kadang dia sukakan suasana yang lebih senyap.

GENETIK KELUARGA

Sumber gambar: https://www.businessinsider.my/being-left-handed-could-improve-your-life-2018-8/?r=US&IR=T

Kalau ada ahli keluarga korang yang kidal. tak mustahil korang juga akan jadi one of them. Cuba tengok atuk, nenek atau ibubapa korang sendiri. Kalau diorang memang kidal, maka sama ada korang atau adik beradik yang lain mesti akan tangan kidal juga.

SUKA BERDAYA SAING

via GIPHY

Orang kidal ni dia suka bersaing dengan orang lain untuk membuktikan yang dia juga mampu buat macam mana orang yang tulis tangan kanan buat. Tapi sikap daya saing ni mesti la pada segi yang positive.

So, macam mana? Ada tak fakta ni dekat dalam diri korang yang bertangan kidal ni? Satu lagi, ada orang kata tangan kidal ni tulisannya cantik. Share sikit tulisan korang dekat komen bawah ni, hehe!

What do you think?

8 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Boring? Jom Main Game ni..

Makan Banyak Sayur Pun Boleh Bahayakan Kesihatan?😱