in ,

Tahan Kencing Buat ‘Bunga’ SAKIT!

Sumber gambar: unsplash.com

Hmmm, tadi dah kencing tapi ni nak kencing lagi?? Alaaa malasnya nak pergi toilet. Hmm tahan je la ea.

via GIPHY

Haippp! Girls, korang suka tahan kencing ke? Ehhh jangan la macam tu tau.. sebab sangat bahaya kalau asyik tahan kencing! Dan sebenarnya.. kalau korang selalu buang air maksudnya sistem pencernaan badan korang berfungsi dengan baik tau! Ini antara kesan kalau korang suka tahan kencing!

PENYEBAB PENYAKIT

Sumber gambar: Kosmo Online

Tahu tak kalau korang selalu tahan buang air kecil, badan akan senang kena serang penyakit! Dan antara penyakit yang sering dikatikan dengan tahan kencing ialah sakit buah pinggang, akan mudah terkencing bila batuk atau bersin dan yang paling bahaya, pundi kencing boleh meletup!! Auchh!

 GANGGU PROSES PECERNAAN

via GIPHY

Bila #Lunagirls tahan kencing, kotoran dalam badan akan ada dalam badan lebih lama tau.. dan kotoran tu sebenarnya sangat bahaya untuk badan! Habit ini akan memudahkan virus dan bakteria yang akan serang organ pencernaan badan!

SAKIT ‘BUNGA’ 

via GIPHY

Scary tak bila baca tu? Haaa, siapa yang suka tahan kencing tu pernah rasa sakit dekat hujung ‘bunga’? Itu antara kesannya tau girls.. korang akan rasa tak selesa dan kencing pun tak lawas! Ingat girls.. kalau benda ni jadi dalam masa yang berpanjangan, jumpa doktor terus ya!

KENCING BERBAU

via GIPHY

Bila dah ada jangkitan di pundi kencing, air kencing akan berbau! Eeww! Ingat girls, kalau air kencing dah bertukar warna seperti warna oren pekat atau coklat gelap dan berbau.. itu tandanya dah semakin kronik! Kalau perkara ini terjadi pada korang, cepat-cepat bagitahu parents dan segera dapatkan rawatan okay!

LUNARIA harap kalau ada daripada our beloved #Lunagirls yang suka tahan kencing, akan buang tabiat buruk ni jauh-jauh! Kalau dah terasa nak buang air terus pergi tandas tau.. Selain jantung,  dan hati, buah pinggang adalah salah satu organ penting! Take care girls…

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Penting Ke Celebrate Birthday Ni?

Suka Lipstick Nude? Korang Seorang Yang ….