in ,

Susah Tidur Tanda Kita Ada Kanser? Biar Betul?!

Sumber gambar: https://magazine.vunela.com/how-insomnia-is-hurting-your-career-and-what-you-can-do-about-it-d24c93fd589a?gi=51c02252882b

Dalam badan setiap kaum wanita ada hormon dipanggil Estrogen. Tapi kalau kandungan Estrogen terlampau tinggi dalam badan, kemungkinan kita akan dapat penyakit bahaya iaitu kanser payudara! Kita tengok sikit apa tanda-tanda badan kita terlebih hormon tersebut…

MEROYAN

via GIPHY

Sikit-sikit nak nangis, marah, moody semua benda la tak kena dalam diri tu. Padahal tadi baru je gelak ketawa dengan kawan-kawan, tiba-tiba tak lama lepastu terus moody then menangis tanpa sebab. Itu ialah salah satu tanda badan kita mengandungi hormon Estrogen melampau. Even terlebih sikit pun ia mampu buat mental kita terganggu.

RAMBUT GUGUR

Sumber gambar: https://siraplimau.com/normal-ke-rambut-banyak-gugur-selepas-bersalin-jangan-takut-ini-jawapannya/

Baru sikat rambut sikit, gugurnya macam semua rambut dah hilang! Kalau korang memang jenis ada masalah keguguran rambut tu hal lain la. But this time rambut korang gugur dua kali ganda berbanding biasa. Biasanya dalam masa sehari, sebanyak 50-100 helai rambut akan gugur. Tapi kalau dah sampai tahap kritikal macam ni, korang kena be careful ya.

PENAT SETIAP MASA

via GIPHY

Baru buat kerja sikit, tapi penat macam baru lepas kutip kelapa sawit. Mungkin korang anggap keletihan tu ialah perkara biasa sebab banyak buat aktiviti dekat sekolah. Tapi kalau tak buat apa-apa pun dah rasa penat, apa maksudnya tu? Maksudnya dah sampai masa korang jumpa doktor untuk rawatan lanjut.

SUSAH TIDUR

Sumber gambar: https://stephaniedalfonzo.com/3-ways-cope-insomnia/sheep-fall-asleep-on-the-bed-of-a-sleepless-man/

Seharian buat kerja rumah tolong mak kemas rumah, tapi susah betul nak tidur. Dah paksa diri untuk tidur pun masih tak berjalan juga. Macam mana nak buat bagi tidur ni? Jawapannya tiada cara melainkan jumpa doktor. Kalau bukan susah tidur, mungkin korang alami masalah tidur which is mengantuk tak kira masa.

Better korang check cepat supaya dapat elakkan diri daripada perkara yang tak diingini. Jaga diri ya girls semua!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments