in

Subjek Sejarah? Mmm…

Sumber gambar: btdmonline.net

via GIPHY

LUNARIA faham bila sebut subjek sejarah je mesti ada #Lunagirls rasa mengantuk kan? *Yawn* Hihi! Nak tahu cara simple and fun untuk belajar subjek Sejarah? We got you girls! LUNARIA akan share tips on how to study Sejarah dengan mudah!

Firstly, #Lunagirls elakkan menghafal please? Kalau boleh, cuba fahami jalan cerita sejarah tersebut and do simple notes okay? Cara mudah nak buat simple notes? Kacang je, hehe! Korang perlu ambil isi penting and to make it more interesting, buatlah dalam pen warna warni! Mesti lagi semangat nak baca! Hihi!

Selain itu, #Lunagirls boleh study pada waktu awal pagi sebab waktu pagi otak senang menerima dan menghadam dengan lebih mudah tau! Dan bila dah selesai study, korang boleh buat latihan sejarah untuk faham dengan lebih dalam okay? Lagi best kalau cuba buat past year’s paper supaya nanti boleh target soalan favorite subjek ni!

via GIPHY

Semasa cikgu mengajar dekat depan, #Lunagirls kena lah focus okay? Selalunya cikgu akan cakap pointer yang penting dan maybe akan masuk exam tau..So, pay attention always girls! Psst..nak lagi senang? Korang duduk meja depan, supaya kalau tak faham nanti boleh terus tanya cikgu! Yeay! Hehe!

Yup, kadang-kadang belajar Sejarah boleh buat kita mengantuk with all the facts.. Huhu! So, when it happens, #Lunagirls minum air atau makan some snacks atau boleh juga buat senaman ringan jalan satu rumah untuk fresh kan diri korang! Good luck girls! You can do it! 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Annyeonghaseyo, Happy Birthday Oppa!

Fake Friends? Masa Untuk FILTER!