in ,

Student Jepun Pun Minat Nak Belajar Tulisan Jawi

Sumber gambar: https://twitter.com/Magnafiq/status/1169243330514833409/photo/3

Girls, korang perasan tak a few weeks ago kecoh dekat social media tentang isu tulisan jawi yang kononnya ‘wajib’ dipraktikkan dekat semua sekolah termasuk SJK(T) dan SJK(C). Sampai ada pihak yang lakukan demostrasi lagi semata-mata sebab tak setuju.

As a Muslim, kita sendiri mesti tak nak tulisan jawi pupus di telan zaman. So why not kita sendiri yang belajar dan cuba untuk fahami tulisan jawi itu sendiri memandangkan waktu mengaji pun kita baca Al-Quran yang bertulisan jawi.

Image result for mujahid ulisan jawi
Sumber gambar

Harini, diisytiharkan bahawa hari JumaatΒ sebagai hari penggunaan tulisan jawi sebagai salah satu usaha untuk perkasakan tulisan zaman berzaman tu. Kenyataan tu dijelakan sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Dr Mujahid Yusof. Kalau korang nampak dekat social media sekarang ramai yang rasa happy dengan berita itu.

Apa yang buatkan perkara ni lagi menarik ialah bila ada a few students di Osaka, Jepun nampak sangat teruja untuk belajar bahasa jawi! Wah, bangganya bila tahu ada orang luar rasa seronok untuk belajar bahasa jawi.

Ramai netizen rasa bangga dan tinggalkan komen positive dekat twit tersebut. Ada juga yang memuji tindakan pelajar-pelajar dari Jepun tu. Even tak pernah menulis dalam tulisan jawi, merekaΒ still rasa happy untuk cuba sesuatu yang baru.

Kira kalau kita dekat Malaysia ada yang belajar bahasa asing, dan itu juga yang dilakukan oleh pelajar tersebut. Tengoklah video yang Ainaa share tu! Cute betul mereka cuba untuk hafal Alif Ba Ta dengan cara nyanyian macam ABC!

Mereka ialah sebahagian daripada aktiviti khidmat masyarakat yang dianjurkan oleh pelajar fakulti Kepimpinan dan Pengurusan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Mereka sendiri telah berkunjung ke sana untuk buat aktiviti tersebut dengan pelajar dekat sana. Tahniah abang-abang dan kakak-kakak sebab kalian berjaya buat satu aktiviti lain daripada yang lain.

Since mereka pun dah belajar bahasa jawi, korang semua macam mana pula? Nak tak nanti kita main game teka bahasa jawi dekat Instagram LUNARIA? Kalau nak jangan lupa komen dekat bawah or Instagram LUNARIA okay!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

ARMY Buat Projek Hutan Sempena Birthday RM BTS

Lepasni Jangan Main Gosok Je Tudung Tu…