in ,

Siapa Ada Bantal Busuk Perlu Baca Dan Tahu Fakta Ini!

Sumber gambar: Twitter

Eii, kau dah form 5 pun sibuk nak ada bantal busuk! Buang sajalah bantal busuk kau, banyak kuman tahu tak.

Siapa yang dah besar tapi masih ada bantal busuk? Kalau bantal itu kena buang agak-agak korang menangis tak? Bila kali terakhir korang basuh bantal busuk? Atau selama ini langsung tak pernah basuh? Opps! Kalau tak pernah basuh, sekurangnya jemur sekejap biar kena cahaya matahari supaya kuman boleh hilang. Ini kalau langsung tak pernah cuci yang bahaya menanti…

Dah Bersama 25 Tahun Baru Rosak, Lelaki Gigih Selamatkan Bantal ...
Sumber gambar: Facebook

Biasanya bantal busuk ini akan jadi peneman bila kita tidur yang mana ia seakan-akan alat bantuan untuk bagi kita tidur dengan nyenyak. For those yang mempunyai bantal busuk, LUNARIA ada beberapa pesanan untuk korang… Menurut Public Health Malaysia, bantal yang kita selalu gunakan itu sebenarnya mempunyai banyak sisa sel kulit, kelemumur, air liur dan juga banyak lagi jenis kulat serta bakteria. Mana datang sel kulit? Haruslah datang daripada kulit kita sendiri yang mana ia akan menjadi makanan untuk kutu kecil serta hama yang ada di atas katil dan bantal busuk. Itu pun masih tak nak basuh lagi? Kalau selama korang ada bantal busuk tak pernah basuh, just imagine berapa banyak kulat yang ada?

Lepas dah kenyang makan sel kulit kita, hama dan kutu akan tinggalkan banyak sisa najis. Itu yang menyebabkan alahan yang terjadi kepada diri setiap malam. Antara alahan yang korang akan dapat ialah seperti selsema, bersin dan juga batuk sepanjang malam. Sebab itulah kita kena tukar sarung bantal at least dua minggu sekali. Bantal busuk pula kena basuh dan jemur bantal di bawah cahaya matahari terik supaya segala macam kulat dan hama akan mati.

itu ini sana sini: Apa kaitan SAKIT TENGKUK dengan JEMUR BANTAL
Sumber gambar: Kantanmerah

Walaupun bantal busuk korang akan bertukar bau menjadi sedikit wangi, tapi itu demi kebaikan diri kita sendiri. Kulat seperti tahi lalat pun akan tumbuh di bantal sekiranya ia lama tidak basuh. Tahi lalat yang tumbuh di bantal agak susah nak hilang. Tapi kalau basuh bantal, kekabu dalam akan jadi nipis betul tak? End upΒ kena buang terus bantal korang, no more bantal busuk! Bukankah itu lebih baik?

Ada beberapa kesan negative yang menanti kalau dibiarkan sahaja bantal busuk atau bantal yang dipakai tak ditukar sarungnya atau dijemur dengan kerap…

JERAWAT TIMBUL

Bantal ergonomik baharu - IKEA
Sumber gambar: Ikea

Jerawat biasanya akan timbul bila liang pori kita tersumbat atau kulit muka kotor. One of the reason ialah bantal busuk yang tak dibasuh,Β kotor dan penuh dengan kuman. Jangan terkejut kalau bangun tidur je tengok muka korang naik rashes merah-merah ya. Better basuh sarung dan juga bantal busuk korang sebelum terlambat.

TEMPAT KUMPUL KUMAN

Doktor Ini Kata 10% Kandungan Bantal Anda Adalah Najis Makhluk ...
Sumber gambar: Iluminasi

Seperti yang ditegaskan tadi, banyak kuman yang berkumpul di bantal, lebih-lebih lagi di bantal busuk. Bukan itu sahaja, kotoran pada rambut korang pun akan melekat juga pada sarung bantal sehingga menyebabkan muka korang pun naik gatal. Jadi rajinkanlah diri untukΒ basuh ya!

Lepas ini fikir-fikirkan sama ada korang masih nak simpan lagi ke tak bantal busuk. Let say kalau masih nak simpan, better basuh atau jemur di awanΒ cahaya matahari dengan lebih kerap. Jangan biarkan kuman berleluasa di bantal busuk.

What do you think?

22 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Muzik Video Sembah Oleh Naim Daniel Bakal Keluar, Naimians Ready?