in ,

Set Date Dengan Jodoh Guna Facebook?

Sumber gambar: https://spectrum.ieee.org/view-from-the-valley/telecom/internet/zuckerberg-turns-back-to-making-facebook-about-meeting-girls

La, ingat dekat Tinder je boleh cari jodoh. Rupanya Facebook pun dah ada feature baru untuk cari pasangan hidup ya. Lepas ni mesti dah kurang orang single. Hehe!

24 jam mengadap handphone tapi boyfriend pun tak ada? Jangan risau sis lepas ni sambil main Facebook pun korang dah boleh dapat jodoh tau. Sekarang Facebook dah ada feature baru dan dipanggil sebagai ‘Facebook Dating‘ yang dilancarkan dekat 14 buah negara termasuk la dekat Malaysia. Actually feature ni dah diuji since bulan Ogos tahun lepas but then sekarang baru boleh digunakan.

Sumber gambar: Lunaria

First of all, korang kena update dulu apps Facebook dekat phone korang, Lepas tu cari perkataan  ‘Dating’ dekat bahagian ‘Menu’, dan edit Profile korang sendiri. Time edit Profile tu, korang include sekali nak boyfriend yang macam mana, umur, tinggi dan dating location pilihan korang. But no worries okay sebab korang punya friend list takkan tahu pun if korang ada account ‘Dating’ tu melainkan diorang pun tengah guna feature yang sama. So, tak kantoi la dengan parents yang korang ni tengah gatal nak cari boyfriend. Hehe!

Feature ni juga hanya akan diaktifkan secara manual dalam jarak 100 kilometer but only for those yang guna feature ni je. Maksudnya korang memang tak dapat la nak cari boyfriend Mat Salleh atau Pak Arab sebab tak sampai pun ke negara diorang. Tapi tak apa, mungkin ada diantara diorang ni yang migrate dekat Malaysia, who knows?

via GIPHY

Kalau korang pernah main Tinder, maybe korang akan senang faham dan lebih familiar dengan feature ‘Dating’ ni. Cuma bezanya, kita boleh post gambar dan jawab soalan yang diberikan. Kiranya macam reference untuk orang lain kenal diri kita dengan lebih dekat. Tapi jangan la sampai post gambar merepek pula ya, nanti macam mana orang nak mengorat? Hihi.

After dah siap set up profile, korang hanya perlu hantar mesej dekat orang yang Facebook shortlist kan. Then, kalau orang tu pun reply mesej korang, both of you akan disatukan dalam ruangan private message. Satu lagi fungsi special ‘Dating’ ni ialah Secret Crush, which is kita boleh list seramai 9 calon yang kita suka dan let say if kita pun termasuk dalam calon crush si dia, kedua-duanya pun akan dijodohkan. Bukan tu je, korang pun boleh plan bila nak buat blind date tu.

Sumber gambar: https://techcrunch.com/2019/04/30/facebook-dating-secret-crush/

So far Ainaa dah try feature ni cuma tak berjaya lagi. Maybe tak ada sesiapa yang nak dijodohkan dengan sis kot. Huhu sedih! But it’s okay, let’s say kalau nanti Ainaa berjaya gunakan feature ni, Ainaa share dengan korang okay? For now, sis nak cuba lagi cari jodoh dekat Facebook, doakan sis ya #Lunagirls, hihi.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Handbag Nampak Cool Tapi Menyakitkan Badan?

Kalau Ada Plak Gigi, Mulut Jadi Busuk! Jaga-Jaga…