in ,

Selalu Restart Phone Buat ‘Nyawa’ Lebih Lama!

Sumber gambar: www.makeuseof.com

Sekejap sekejap loading then restart sendiri. Urghhhh stressss!

via GIPHY

Ehh #Lunagirls, jangan stress semata-mata sebab phone Android korang asyik loading all the time.. Ada sebab kenapa phone korang buat hal tau! Jom check sikit apa agaknya yang kita kena buat kalau tak nak phone asyik loading je…

TUTUP APPS YANG TAK DIPAKAI

Sumber gambar: Paste Magazine

Once korang install apps baru, automatic akan masuk dekat dalam internal memory dan confirm handphone akan hang or loading sebab dah banyak apps yang ada… At the same time, banyak apps yang dibuka dan untuk elakkan jadi macam tu, better tutup apps yang korang jarang pakai dekat setting.

DELETE CACHE 

Sumber gambar: AndroidPIT

Biasa kalau kita stream internet or tengok apa-apa apps, sometimes mesti dua tiga hari lepas nak tengok balik benda tu. Tapi kalau dah banyak sangat cache website yang korang simpan, day by day handphone memang akan jadi slow. The best way is clear semua cache dan history internet dekat phone ya girls!

RESTART PHONE

Sumber gambar: LemOOt

Cara lain ialah dengan restart handphone korang sekali seminggu untuk maintain performance. Bila dah restart, sistem phone akan jadi normal dan lebih laju dan semua apps yang on pun akan off dengan sedirinya which is good for your phone.

ELAKKAN SELALU TUKAR THEME PHONE

Sumber gambar: Drippler

Biasa la girls, mesti selalu nak tukar theme dekat phone supaya nampak lagi cantik. Tapi sayang sebab animation dekat setiap launcher yang korang pakai tu sometimes tak sesuai dengan system phone. At the same time, launcher tu pun akan makan banyak memory phone.

via GIPHY

Senang je girls kalau nak buat phone korang ni bertahan lebih lama which is maintain penjagaan internal and external also jangan install apps yang mengarut! Hehe!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nak Pakai Contact Lens? Ini Korang Kena Tahu!

Potong Kaki? Beranilah Buat Ni…