in ,

Sekolah Legend Berhantu Di Malaysia

Sumber gambar: https://www.youtube.com/watch?v=mX6yvzXwQ4c

Cakap tentang kisah seram dekat sekolah, mesti korang pernah dengar cerita menyeramkan dekat sekolah masing-masing kan? Tak kisah la sekolah harian atau kat asrama.ย Nak tahu tak ada banyak sangat list sekolah yang famous dengan kisah seram? Kalau #Lunagirls nak tahu, let’s check it out article Ainaa dekat bawah ni, mana tau sekolah korang ke yang listed tu

VICTORIA INSTITUTION, KUALA LUMPUR

Sumber gambar: http://www.oocities.org/athens/delphi/5881/victoriahist.html

Sekolah Victoria Institution (VI) ni bukan je famous dengan kehebatan student diorang, tapi at the same time ada kisah seram sebalik bangunan lama yang dah berusia selama 126 tahun tu. Menurut sumber yang dipercayai, waktu zaman pemerintahan Jepun dulu, bangunan VI ni pangkalan diorangย sebab tu sampai sekarang studentย kat sana ada yang kena kacau dengan ‘hantu’ Jepun. Ada yang kata, ramai tentera British dan penduduk Melayu diseksa dekat ruang bawah bangunan tu.ย  Kalau korang ada kawan dekat VI, cuba tanya diorang sama ada pernah atau tak terserempak dengan entiti halus dekat sana.

PENANG FREE SCHOOL

Sumber gambar: http://www.penangmuseum.gov.my/museum/en/museum/street_scenes/penang-free-school

Pulau Pinang memang terkenal dengan bangunan lama yang dibina sejak zaman pemerintahan Jepun dan British. Salah satu bangunan yang menyeramkan dekat sana ialah sekolah Penang Free School yang merupakan sekolah tertua dekat Asia Tenggara which isย dah berusia 203 tahun! Sekolah tu dulu dijadikan sebagai penjara dan sampai sekarang ada yang claim diorang dengar suara perempuan menjerit waktu tengah malam. Seram sis kalau lalu situ malam-malam.

SMJK CONFUCIAN, KUALA LUMPUR

Sumber gambar: https://www.worldofbuzz.com/8-most-haunted-schools-in-malaysia/

Setiap bangunan lama mesti ada terowong tersembunyi, sama juga macam dekat sekolah SMJK Confucian ni. Dikatakan ada terowong bawah tanah yang dulunya digunakan sebagai laluan tentera Jepun ke satu lokasi rahsia yang lain. Bila dah libatkan askar lama ni, mesti la ada student yang nampak roh berkeliaran dan dengar bunyi tentera Jepun berkawad waktu tengah malam. Hello? Kawad Jepun seram tau sebab mereka jalan serentak. Aaaa takutnya!

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN ANDERSON, IPOH

Sumber gambar: http://perancangbandar.mbi.gov.my/index.php/en/warisan/bangunan-warisan/209-sekolah-anderson-ipoh

Dekat Ipoh pula ada sekolah Anderson, merupakan one of the famous school sebab berjaya lahirkan ramai student hebat. Tapi disebalik kehebatan diorang ni, ada juga kisah seram yang sampai sekarang belum diketahui kesahihannya. Kalau korang pernah lalu dekat depan sekolah ni, ada satu pokok besar dekat padang which is agak menyeramkan. Pokok tu betul-betul terletak antara padang SMK Anderson dengan pintu masuk Sekolah Menengah Teknik Lebuh Cator. Pendudukย  area situ cakap yang pokok tu ialah ‘laluan’ entiti keluar masuk ke dua-dua sekolah tu.

But girls, Ainaa tak pasti sama ada kisah ni sahih atau tidak. Cuma kalau korang nak tahu, kena la tanya kawan-kawan lain yang sekolah dekat one of these schools.ย Tapi kalau tentang pokok besar dekat depan SMK Anderson tu tak dinafikan agak menyeramkan sebab Ainaa sendiri pernah tengok pokok tu. Sekolah korang ada kisah seram juga? Jom share dengan Ainaa sikit…

What do you think?

14 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Cool. Sekolah sy pun ada kisah seram jugak. Sekolah ni sebenarnya tempat orang Jepun perang dulu. Situ tempat hutan tebal. Orang yang dah lama ii sekolah dekat situ pun dah banyak pengalaman menyeramkan, terumanya tangga depan tandas, untuk naik library. Ada dua tangga. Saya sendiri pun penah kena. Masatu nak check member dekat tandas bela tudung . Rambut asik keluar jer. Dia pergi sorang ii. Since cg tade masa tu, semua main la dekat dewan . Dalam 3 minit gitu, sya pergi check kawan , sy jalan perlahan ii sebab nak takutkan kawan yg ada kat dlm tu. Bila sampai je depan tandas lelaki, pintu tandas perempuan terbukak sikit je.saya pun telek, terpikir ii. Mana pulak A pergi. Ke dalam tandas. Tapi nape tade air mengalir pun keluar dari tandas. Sebenarnya masatu saya lupa yang dia pergi nk bela tudung je. Patu saya pusing belakang, saya jalan 3 langkah terdengar suara, “masuklah” lembut je suara dia. Sebiji macam suara member sy yg nk g tndas tu. Sy un jalan la cepat sikit dah sampai depan bilik j-qaf member dtng. Pastu masa dh kt dewan, member sy yg A tu dtng ke saya tegur “hi”. Sy pun tanya,”A, awak ada pergi tandas ke tadi?” Dia jawab “ada. Saya nyorok belakang pintu sebab takut orang masuk ke budak laki ke lalu. Pastu saya terdengar tapak kaki , sy telek takde orang.” ” ha… oh tadi tu saya la. Saya *cerita pasal nak g tandas* . A, awak ada panggil nama saya tak tadi, awak sebut “masuklah” . ” takdek. ” sy pun mula la๐Ÿค pelik masatu. Dia pulak bulu meremang๐Ÿ˜‚ sebab takut. Eh pnjng lak ๐Ÿ˜…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kenapa Gusi Ni Asyik Berdarah Je?

Nabila Razali Pilih Sufian Suhaimi (Open list) (0 submissions)