in ,

Sebar Fake News Sampai Kena Tangkap Polis!

Sumber gambar: Science

Social media ni ada pros and cons dia, kalau betul cara korang, of course lah dapat bagi benefit. Tapi kalau salah gunakan social media buat benda negative, ganggu hidup orang lain, confirm korang akan dikenakan tindakan. #Lunagirls elakkan buat komen-komen negative tau!

 

SEBAR FAKE NEWS

Sumber gambar: Wall Street Journal

Zaman sekarang ni susah nak bezakan cerita tu legit ke fufu.. Korang pulak jangan bulat-bulat percaya, cari dulu betul ke tak cerita tu. Orang yang sebarkan fake news ni, selalunya nak cari publisiti. Sebab tu before korang share berita apa make sure korang semak dulu kesahihan cerita tu dulu okay girls.

KOMEN ANCAMAN

Sumber gambar: Haute People

Komen jenis ancaman macam caci maki ni paling tak best!  Kalau ada diantara #Lunagirls yang pernah kena, korang boleh report pihak polis. Tak kisah la orang tu guna fake account sekali pun, pihak berkuasa boleh detect pemilik account tu. Ha, takut tak? Kalau takut jangan buat benda macam tu tau.

BODY SHAMING

via GIPHY

Semua orang dilahirkan cantik dan sempurna, sebab tu korang tak ada reason pun nak body shaming seseorang. Sometimes, korang mungkin ada terkomen negative kat social media tentang bentuk badan seseorang, gempal la, rendah la macam-macam lagi..Kalau ada, better stop sebab body shaming ialah perkara yang serious sekarang ni.

KOMEN SENSITIVITI AGAMA

Sumber gambar: thegalerie.eu

Agama antara benda paling sensitive, yang korang tak boleh sentuh! Tak kisah la korang agama apa, jangan sesekali timbulkan pergaduhan. Ainaa sendiri as a Muslim akan rasa marah kalau orang lain memperkecilkan agama Ainaa. So, please jangan sesekali komen tentang agama sebab benda ni isu berat, korang mungkin akan dikenakan tindakan!

Nampak macam remeh kan list komen ni semua… Tapi dalam tak sedar maybe ada yang pernah buat salah satu kesalahan dekat atas ni. If pernah korang kena stop! Jangan lalai dengan social media dan internet sehingga memakan diri ok?

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

#LoveYourself Dan Belikan Hadiah Untuk Diri Sendiri!

Jom! Selamatkan Bumi Dengan SMK (P) Sri Aman