in ,

Remaja Rambut Beruban? Oh Whyy!

Sumber gambar: http://berita.baca.co.id

Baru umur 15 tahun tapi dah ada uban! Apa ni, muda lagi kot takkan dah kena get ready untuk masa tua nanti?

Sumber gabar: https://hellosehat.com/wp-content/uploads/2018/11/shutterstock_565365151.jpg

Uban tak semestinya ada dekat orang tua saja, even kita yang muda ini pun boleh ada uban anytime. Sometimes uban akan terjadi disebabkan faktor genetik dan gaya hidup, tapi dekat bawah ini Ainaa ada kongsikan beberapa lagi faktor lain yang akan merangsang pertumbuhan uban pada usia muda.

ASAP ROKOK

via GIPHY

Ada antara #Lunagirls yang kerap terdedah dengan asap rokok? Sebenarnya asap merokok juga merupakan salah satu faktor yang buatkan rambut dan kulit kepala jadi lemah. Tapi effect asap rokok bukanlah faktor utama kalau nak dibandingkan dengan faktor genetik. Cuma kalau boleh elakkan diri duduk dekat dengan kawasan merokok okay.

KURANG VITAMIN

via GIPHY

Rambut kita perlukan vitamin yang cukup untuk kekal sihat dan cantik. Tapi kalau rambut kekurangan kita kekurangan vitamin B12, itu yang buatkan penuaan rambut atau rambut pramatang. Untuk elakkan perkara ini, korang bolehlah pakai produk vitamin rambut yang dijual dekat pasaran. Ada banyak pilihan yang semuanya ada kelebihan masing-masing.

MASALAH KESIHATAN

Sumber gambar: https://inforambut.wordpress.com/2016/01/08/apa-itu-folikel-rambut/

Bila kita rasa tak sihat, satu badan akan alami gangguan. Perkara seperti ini yang akan mendatangkan faktor rambut beruban sebelum usia tua. Ada satu penyakit dipanggil auto immune akan serang badan dan seterusnya ganggu sistem folikel rambut sampai buatkan rambut kita beruban.

STRESS YANG KRONIK

via GIPHY

Banyak sangat fikir tentang perkara yang tak ada kaitan sehinggakan ia boleh buatkan korang rasa terbeban, akhirnya terus stress. Bila kita stress, rambut akan alami keguguran dan juga buatkan pertumbuhan uban. Folikel rambut akan berkurangan sehingga ia boleh buatkan rambut kita lemah.

Girls, kalau korang ada uban pada usia muda ia bukanlah satu masalah yang besar. Jangan terus rasa tak confident sebab rambut beruban sebahagian daripada rambut kita juga. Just be yourself okay.

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Huawei Dah ‘Halal’ Dijual, Samsung Pula Jadi Saingan!

Banyak ‘Rahsia’ Untuk Buat Bulu Mata Melentik!