in ,

Rambut Banyak Kutu? Eeee! Cepat Guna …..

Sumber gambar: www.medicalnewstoday.com
Sumber gambar: Alodokter

Rambut cantik tapi ada kutu! Haih.. penat asyik nak menggaru je..  Urghhhh KUTU GO AWAY!

Sabar girls.. Jangan stress sampai potong rambut jadi botak! No no no! Kita memang akan panik kalau tiba-tiba dapat tahu ada ‘alien’ aka KUTU dekat rambut kita! But girls, first of all korang kena tenang dan ikut steps yang Ainaa akan kongsikan untuk hilangkan kutu..

POTONG RAMBUT

via GIPHY

Sayang tu memang la sayang sebab rambut dah panjang.. Tapi korang memang kena potong rambut tu sikit untuk memudahkan proses ‘menghalau’ kutu semua! Ini step yang paling utama kita kena buat.. Jangan risau, rambut akan panjang balik! Lebih baik daripada bela kutu kan #Lunagirls?

UBAT KUTU

Sumber gambar: elong.com.my

Langkah seterusnya..cepat ajak mak atau kakak pergi farmasi atau mana-mana drugstore berhampiran untuk beli ubat kutu! Ubat kutu ni ada banyak jenis dan kebanyakannya memang berfungsi untuk halau atau mematikan kutu! Pakai dua hari sekali waktu mandi untuk membunuh kutu dekat rambut tu. Kita kena rajin untuk pakai ubat ni tau, busuk sikit lah bau sabunnya.. #redha je okay! Hihi!

SIKAT KUTU

via GIPHY

Takut nak guna ubat kutu? Okay takpa.. Ainaa cadangkan korang guna sikat kutu yang dijual dekat kedai aksesori wanita! #Lunagirls sikat rambut setiap kali balik sekolah dan sebelum tidur menggunakan sikat khas ni.. Sebenarnya lagi senang nak sikat kalau berambut pendek, sebab tu Ainaa sarankan untuk potong rambut dulu okay?

GUNA HAIR DRYER

Sumber gambar: evergreenbeauty.edu

Kutu dan telurnya akan mati bila terdedah dengan udara panas! Cara paling senang kita boleh buat ialah gunakan hair dryer every time habis mandi untuk mematikan semua telur kutu! Ha! Tapi jangan pula pakai hair dryer volume paling panas, sakit kulit kepala korang nanti! Panas sederhana pun dah okay..

Waktu Ainaa tulis artikel ni pun rasa macam ada benda gerak-gerak dekat kepala sampai rasa gatal… Haha! Kalau korang dapat tahu yang ada kutu tengah membiak dekat kepala, make sure jangan buka tudung waktu dekat sekolah sebab nanti kawan korang pun akan dijangkiti kutu.. Jangan lupa untuk dapatkan rawatan secepat mungkin okay! Semoga misi kutu korang berjaya! Hehe!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Hero ML Paling Gempak 2019! Korang Pilih Yang Mana?

Nak Pergi Konsert.. Tapi Apa Nak Pakai?! OMG!