in ,

‘Puasa’ Bubble Tea, Terus Dapat Beli Tiket Flight!

Sumber gambar: https://www.facebook.com/venlysse22

Demi cintaku pada bubble tea, SS15 yang jam pun sanggup suruh kakak redah juga semata-mata demi air fav!

via GIPHY

Haa, siapa obses terox dengan air bubble tea waktu ia mula-mula terkenal di Malaysia? Adakah korang punya tahap obses dengan bubble tea sampai sanggup beratur lama atau minum setiap hari?

Selalunya harga satu cup bubble tea bukanlah murah, ada yang sampai berbelas ringgit jadinya! Kalau kira-kira balik, dah berapa banyak kita habiskan duit semata untuk puaskan nafsu tekak je. Daripada membazir setiap minggu minum bubble tea, why not kita simpan duit dan beli something else yang lebih berguna macam apa yang dibuat oleh Weeey Lim?

View this post on Instagram

⭕以下不是我喝,网上拿图 ⭕只是发文做中场验收 ⭕只想发文让挑拨我的人知道不是不发声就是弱者 当初在6月1日决定在喝到第27款珍珠奶茶后终止“珍奶达人”生活,距离现在已经3个月了(4个月完=10月1日会做总验收) 想说。。。才短短几个月时间,就多了那么多奶茶,很多人tag我,问我是没有看到吗?不想去试吗? 我现在就来回答。。。我看到!当然想试! 但是我知道我的坚持是对的💪 挑拨我的人,想要让我破戒的人,请高抬贵手,我没有要跟你们比,不要再跟我说激话,不要再提什么要超越我了🙏(拜托。。。我没有要跟“你”比较,我只是在跟自己做比较) 以下的每一款珍珠奶茶我都知道,我都有去了解历史,不像那些只会喝冲数量而喝并来嘲讽我的人,问你什么味道说:珍珠奶茶(翻白眼🤔) 如果那些挑拨我的人有在看,请你知道什么时候要闭嘴,不然总验收的时候,你们真的会后悔的😓 我戒得很开心,请别再来打扰我😜 #我知道自己在做什么 #不需要别人主导我生活

A post shared by Wewwy's Life (@wewwy.lim) on

Baru-baru ini Wewwy ada share dekat Facebook harga setiap air bubble tea yang dia pernah belanjakan sepanjang bulan Januari sehingga April tahun ini. Lepas dah buat kira tambah tolak semua, rupanya duit yang dia dah keluarkan itu sama dengan sekeping tiket flight pergi balik ke Thailand! Mesti sampai beratus ratus tinggit habis hanya untuk secawan air..

Wewwy bagitahu juga dekat posting dia yang dia sangat ketagih minum air bubble tea dan akan cuba setiap yang ada dekat mana-mana kedai. Sampaikan dia dapat gelaran ‘Bubble Tea Expert’ oleh kawan-kawan dia. Power terox! Mesti dia dah tahu bubble tea mana yang sedap dan tak sedap kan?

View this post on Instagram

4个月的疯狂,就用4个月来偿还😂 【毅力与坚持,让我办到了🇹🇼】 以下所分享的并没有针对任何珍珠奶茶或品牌,纯粹是个人过分与不正确摄取过量糖分和不懂得控制做出的检讨💕🙏 4个月的狂喝珍珠奶茶的日子,决定在6月份开始到9月份(4个月)给自己一个目标,挑战和承诺💪 别因为个人满足感让身边的家人,朋友提心吊胆,我疯狂到已经有个生理计时器随时会爆发的境界⏳ 接下来,要说说在这四个月有很多人一直问我的问题🔎 1)是在开玩笑吗?真的完全戒? 2)为什么戒珍奶? 3)动力从哪里来? 4)怎样把钱存起来? 5)前后有什么改变吗? 6)现在完全不进饮料店吗? 问题1: 是在开玩笑吗?真的完全戒? 👩🏼:这决定完全没在开玩笑。完全戒?当然不能100%戒啊!但是至少要学会“控制”。 ❤与其说“戒”,不如我说尽量控制自己“不碰,不买,不喝”比较贴切 ❤起初在一开始不碰的时候是把它当成挑战,尽量忍耐,即使走在广场还是路上,都会看到有人手上拿着一杯珍奶,也要忍下来,喝开水 不完全戒,当然意思是有喝啊……只有两种特殊情况(朋友在不知道的情况送 & 出国品尝)但是。。。不忘控制量,这四个月以来只允许自己4次特殊情况,用一次特殊机会就罚钱哦! 问题2: 为什么戒珍奶? 👩🏼:决定戒珍奶是因为健康开始亮红灯,身体会自然告诉你“请停止伤害我”😭(其实很早就发现身体状况问题,只是在硬撑,太想喝,就会有一堆借口) ⭕身体出现的状况: 1。我一向以来生病得都没有很频密,就算生病也是二三天就会康复,因为本身喝开水量属于不少的,但是在疯狂的那四个月以来,我每个月准时向医生报到,都出至于一个问题“喉咙发炎”导致发烧,喉咙痛,咳嗽。。。一咳就是好几个星期那种 2。而且在睡觉前每次一躺在床上心脏都有刺痛的感觉 3。接下来就是情绪起伏很大,精神时很开心,疲累时很暴躁 4。皮肤暗淡,老化(见到我的人说的) 5。味觉危机(从小就吃很淡的食物,可是这段时间很重口味) 6。女生疾病(月经不准,月经疼痛,抽筋,黄带白带严重问题) 7。体重增加,因为胃口大开,吃很多,足足重了5-6kg 问题3: 动力从哪里来? ❤为自己找一个【相等失去的价值并最喜欢的事情】 ❤我失去了一张泰国来回机票的钱,那就给自己一个高少许的目标,到个珍奶之国。。。那就换来一趟台湾旅程吧!😍 ❤首先我到航空官网搜寻台湾来回机票价钱,朝着找到的价钱存下原本要喝珍奶的开销,那动力肯定满满吧!💪 问题4: 怎样把钱存起来? 👩🏼:之前是一个星期 2-3杯,所以以3杯为计算(要去的地方机票贵些,愿意多存一杯) 4个星期(一个月)=12杯 4个月 x 12杯 = 48杯 48杯 x RM15 = RM720 特殊情况罚钱1次RM15(这四个月里2次而已!=RM30) 共存RM750 问题5: 前后有什么改变吗? 👩🏼:❌疯狂的4个月或更早前我都觉得不喝珍奶是件奇怪的事,痛苦得要我命,明明工作到很累回到家,突然想到想喝就不顾一切开车去买。 ✅过后有什么改变。。。 最明显的就是身体状况了 把(问题2)出现的状况反义词就是现在的答案了,身体不再亮红灯 问题6: 现在完全不进饮料店吗? 👩🏼:进啊!但是最近陪朋友居多(再多也没以前多),也没有以前那么疯狂可以自己一个人去了!即使买饮料都不看冷饮,糖分高的系列,都点热饮,热茶类🍵 ✈小分享:存下了RM750,台湾来回机票RM544.63(纯机票收费) 💪新挑战是。。。继续挑战直到到台湾才能喝一杯最爱的珍珠奶茶💕 ❤别说“不可以”,不是“不可以”,而是还没做到 ❤谢谢很多激励我挑战的家人,朋友🙏Especially you Winson Ng Thanks😘 #自我检讨 #坚持的毅力 #正能量 #不要小看这一点力量 #真的能办到

A post shared by Wewwy's Life (@wewwy.lim) on

Rupa-rupanya salah seorang kawan dia tengok balik gambar air bubble tea yang pernah dia try dan siap buat kira-kira berapa banyak duit dia dah habis. Hampir RM500 duit yang digunakan oleh Wewwy demi untuk bubble tea sahaja. Sebab tu since Jun lepas, dia decide untuk berhenti minum dan beli bubble tea dan mulakan menabung ikut harga bubble tea yang dia beli.

Hasilnya dia berjaya beli tiket flight return ke Taiwan since dia memang dah pasang impian nak ke Taiwan sebelum ni. Rasa tercabar tak girls? Banyak juga duit boleh save kalau kita boleh tahan nafsu membeli ni kan.

Rasanya ada tak yang nak join challenge macam Wewwy ni? Ainaa rasa maybe Ainaa akan ikut cara dia untuk ‘puasa’ shopping online. Maybe boleh beli tiket flight ke hati crush ke, eh?

So girls, pengajaran yang boleh kita ambil dekat sini ialah berbelanja mengikut keperluan bukan kemahuan. For those yang suka membazir tu, cuba fikir balik, maybe korang boleh simpan duit untuk beli benda lain pula? Renung-renungkan dan selamat berfikir.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nak Skor Subjek Sejarah Dan Geografi? Nah Baca Ini…

Nak Kaki Nampak Panjang, Korang Cuba Cara Ini!