in ,

Lambatnya Period Ni, Nak Buat Apa Eh??

Sumber Gambar: flo.health

Eh asal tak period lagi, ni dah berapa haribulan dah!

Hai girls, korang pernah tak alami situasi macam ni? Period datang lewat or kalau ada pun darah tak banyak sangat! Mesti korang risau kan. Sebenarnya ada banyak faktor terjadinya ia, antaranya diet tidak sihat, tekanan, lifestyle, keletihan dan juga hormon. Jom LUNARIA share dengan korang tips untuk buat period lancar.

VITAMIN C

via GIPHY

Kalau boleh korang lebihkan makan buah atau sayuran yang kaya dengan vitamin C. Macam jambu, oren, epal dan lobak sebab vitamin ni dapat membantu hormon estrogen and progesterone which is hormon yang mengawal kitaran period, supaya tidak mengalami gangguan. Walaupun tidak ada scientific research yang menyokong, tapi tak salah untuk lebihkan pengambilan vitamin C ni. Kalau rasa jemu nak makan, korang boleh buat jus, lepas tu minum setiap pagi.

MINUM AIR

Sumber Gambar: arah.com

Kalau nak cantik, sihat, kenalah minum air masak dengan banyak. Sekurang-kurangnya minum 8 gelas sehari. Sebab ia dapat melancarkan metabolisme dalam badan, baru la dapat memudahkan peredaran darah. Banyak kan manfaat yang kita dapat kalau minum air ni!

SENAMAN

via GIPHY

Lemak dalam badan dapat dikurangkan bila korang buat senaman. Bukan tu je, tapi bila lemak dalam badan dah kurang, darah period pun senang nak keluar sebab kadang-kadang kegemukan tu punca kitaran period tak teratur. Maybe korang boleh set kan seminggu 2 kali atau 3 kali untuk lakukan senaman.

JANGAN STRES

        

via GIPHY

Ini juga merupakan penyebab kenapa period tak teratur. Kalau boleh jangan la selalu serabut-serabut. Sebab bila terlalu stress, ia akan memberi kesan pada otak yang bertanggungjawab dalam kitaran period ni. Kalau boleh buat la aktiviti yang menenangkan, macam dengar lagu ke, yoga atau aktiviti yang korang suka. Yang penting kena relax dan jangan banyak berfikir okay girls?

Haa itu la sedikit sebanyak tentang cara nak melancarkan period. Cara- cara ni mungkin berkesan pada certain girls, sebab ia bergantung pada hormon seseorang, lain orang, lain fungsi badan. Tapi kalau period korang lama sangat tak datang sampai 3 atau 4 bulan, cepat pergi jumpa doktor tau!

What do you think?

-4 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Kenapa saya tak datang period bulan lepas saya datang 20 start sehingga 26 last period bulan nie bulan 8 saya tak datang period lagi saya rasa risau pulak

    • Hi Hawa! It is normal kalau period kita lambat dari date sepatutnya sebab hormon kita berubah-ubah. Makan tak menentu dan stress juga boleh jadi punca hormon kita terganggu. Tapi kalau more than 2 months period awak tak ada juga, kita suggest untuk awak check dengan doktor okay? Take care awak!

  2. Masalah saya sejak akhir2 ni, contoh nye minggu pertama dtg haid.. lepas 5 hari dah xde.. lepas tu smggu lepas tu ade balik.. ape perlu saya buat??

    • Umur awak berapa ya? Kadang-kadang period kita akan jadi macam ini sebab horman kita berubah-ubah. Kalau period yang datang kali kedua, sakit, berbau dan darah banyak, kita suggest awak jumpa doktor okay! Jangan malu sebab perkara ini setiap girls akan alami. Take care awak!

  3. Hi. Bulan lps haid sy normal dan teratur. Masuk bln ni pula, hr pertama sy period sikit sahaja darah yg kluar kmudian bhenti mcm tu sahaja. Adakah sy mgalami masalah?

  4. Sejak akhir2ni dah masuk 2bulan tak period last periiod mula 15/6 – 19/6 tapi dengan keadaan yg sedikit dan awal saya period selalunyaa saya period 20haribulan tapi ni 2bulan tak period bula 7 dan bulan 8

    • Ohh yeke awak, tanda-tanda period tu ada tak sepanjang dua bulan ni? Kita suggest awak ajak parents awak jumpa doktor. Jangan malu untuk ajak okay.. perkara ini akan di alami oleh sesetengah girls. Take cara okay!

  5. Saya nak tanya, kalau saya yang dr start period umur 13 tahun sampai 21 tahun tak pernah normal? Contoh dia hanya datang 2 bulan setahun. Check dr cakap normal je.. Berat saya pun tak normal sebab kurus sangat. Adakah dia dr segi pemakanan juga Period saya macam ni ?

  6. Saya sakit perut sangat sebelum period. Sakit sangat sangat. Seminggu dah sakit perut tapi period tak keluar keluar. Apa saya kena buat ye

    • Awak boleh tuam perut dan jaga pemakanan awak. Kalau masih sakit, awak boleh sapu minyak panas di perut sebelum tidur okay? Senggugut perkara biasa berlaku jika kita period. Take care awak 🙂

  7. Saya nak tanya.. saya selalu lambat period kadang smpai 1 bulan…. Dan dalam setahun kitaran period saya begini… Apa perlu saya buat..?

    • Hi Nurul! Period tak stabil selalunya disebabkan oleh hormon kita. Awak cuba jaga makan, jangan stress dan exercise okay? Kalau masih sama dalam masa 6 bulan, awak boleh ajak parents jumpa doktor gynecologist 🙂

  8. hi, saya br umur 21 tahun, sejak dr awl period masa 14tahun period saya mmg selalu tak teratur kadang2 dtg kadang2 tak..ad yg sebulan x dtg , 2,3 bulan bru dtg..paling teruk sampaikan 12bulan tak period..bila pegi cek kt hosp doc hnya mampu ckp hormon tk stabil dn xkasi apa2 ubat sbb takut nt terlalu bergantung dgn ubat..makin lama period saya mcm makin ok tp kdg2 je lpstu jd balik xdtg sebulan..tapi sakit sengugut tu mmg sakit yg amat tiap2 bulan merasa wlupun xperiod. Utk tahun ni sy rekod balik period cycle length saya ad yg sebulan ada yg hampir 70hari baru period balik..normal ke mcm ni? apa patut saya buat? saya dh lama xpegi hosp sbb bila pegi doc asyik cakap hormon tak stabil je..setiap kali period mmg sakit yg amat lepastu darah pulak berketul2..

  9. hi, saya br umur 21 tahun, sejak dr awl period masa 14tahun period saya mmg selalu tak teratur kadang2 dtg kadang2 tak..ad yg sebulan x dtg , 2,3 bulan bru dtg..paling teruk sampaikan 12bulan tak period..bila pegi cek kt hosp doc hnya mampu ckp hormon tk stabil dn xkasi apa2 ubat sbb takut nt terlalu bergantung dgn ubat..makin lama period saya mcm makin ok tp kdg2 je lpstu jd balik xdtg sebulan..tapi sakit sengugut tu mmg sakit yg amat tiap2 bulan merasa wlupun xperiod. Utk tahun ni sy rekod balik period cycle length saya ad yg sebulan ada yg hampir 70hari baru period balik..normal ke mcm ni? apa patut saya buat? saya dh lama xpegi hosp sbb bila pegi doc asyik cakap hormon tak stabil je..setiap kali period mmg sakit yg amat lepastu darah pulak berketul2..
    Read More : https://www.lunaria.com.my/period-lewat-nak-buat-apa-ni/

    • Hi Haifa! So sorry to hear that.. Kawan kita pun ada mengalami situasi yang sama dan sekarang dia on pill. Masalah period tak ada ubat, hanya supplement. Apa yang kita boleh suggest pada awak, ajak parents jumpa doktor pakar gynecologist jangan jumpa doktor biasa. InsyaAllah doktor tu akan tahu apa nak buat okay? Take care awak 🙂

  10. HI. SAYA BERUMUR 13 TAHUN. HAID SAYA PADA BULAN 7 IALAH PADA 13.7.2019 MANAKALA, BULAN 8 TERLAMBAT PADA 18.8.2019. BULAN 9 INI BELUM LAGI. SUDAH 20.9.2019. SAYA AMAT RISAU SEBAB PADA BULAN 10 NANTI SAYA AKAN BERCUTI KE TEMPAT RUMAH ORANG LAIN. SO, KALAU SAYA PERGI SANA PERIOD, TAK RASA SELESA BERCUTI DAN TAK BERAPA BAIK HAID DI RUMAH ORANG LAIN. SAYA INGAT MUNGKIN SAYA TERLALU STRESS NAK BERJUMPA DENGAN MEREKA KERANANTK PERNAH JMPA. SAYA TAK DAPAT HILANGKAN STRES ITU. HARAP DAPAT MEMBALAS MASALAH SAYA SECEPAT MUNGKIN.

    • Hi awak! Sorry to hear that.. But it is ok and normal kalau cycle period kta lewat beberapa hari, kalau sebelum ini kitaran haid awak 37 hari, and untuk yang seterusnya mungkin akan datang dalam beberapa hari since harini baru day 34 awak. Tak apa, having period is normal. Kalau awak period time bercuti nanti dan awak tak selesa, awak boleh cuba untuk bawa extra pad, plastik dan old newspaper untuk balut pad yang dah digunakan nanti okay? Take care awak.

  11. Hi awak… Haid saya teratur setiap bulan.. Tp bulan ni dah lewat 4 hari x dtg haid. Adakah ia normal? Mmg sy agak stress sgt dlm bulan ni. Adakah itu salah satu sebab?

  12. Assalamualaikum hai sy nk tnya laa.. Umur sy 22 thun drpd first period smpai skrng.. Period sya mkin x teratur.. Mcm mne yea?? Sbb apa. Yea??.. Sbb 2017 hngga 2019 nii.. Xsmpai 10kli pn period.. Thun 2019 nii bru sekali period.. Mcm mne yea.. Sy risau sgt.. Sbb muda lgi kan.. Bleh bg penerangan x?

    • Waalaikummusalam! hi Syahirah! Yeke awak, apa kata awak jumpa doktor gynaecology terus. Jangan jumpa doktor klinik biasa, terus jumpa pakar okay?

  13. I almost 4 months tak datang period ni,srs takut but I think sebab my weight kot hm I kinda overweight ? But its normal like for someone whos overweight like me tak datang epriod lama ?

    • Hi Nabila! It is normal. I have one friend yang mengalami situasi macam ni. Try to eat healthy and do some exercise ya.. Take care!

  14. Hi.. Sya umur 22 tahun dn sya dh brkwin.. Sya mengidap pnyakit PCOS pd 2016 sbb period x dtg 4 bulan.. Tp lps tu doktor bagi ubt Diane 35…period sya lancar selama beberapa bulan. Tp.. Tahun ni.. Last sya period 17.6.2019.. Masuk bualn 9 ni.. Dh 3 bulan x dtg.. Sya sngt risau.. Boleh tahu ape masalah nye tak.. Sya risau sngt

  15. Hi.. Sya umur 22 tahun dn sya dh brkwin.. Sya mengidap pnyakit PCOS pd 2016 sbb period x dtg 4 bulan.. Tp lps tu doktor bagi ubt Diane 35…period sya lancar selama beberapa bulan. Tp.. Tahun ni.. Last sya period 17.6.2019.. Masuk bualn 9 ni.. Dh 3 bulan x dtg.. Sya sngt risau.. Boleh tahu ape masalah nye tak.. Sya risau sngt

    • Hi awak! Kita tak ada the right qualification untuk jawab soalan awak ini since awak ada PCOS. Tapi apa yang kita boleh suggest ialah awak jumpa balik doktor gynaecology awak. Stay strong and take care awak 🙂

  16. Saya start diet eat clean awal bulan tadi tp smpai skrg tak period lagi. So normal ke untuk org yg frst time nak diet, jaga pemakanan, period dia tak dtg??

  17. Hi, saya fina, saya berumur 22 tahun, belum berkahwin.
    Dah dua bulan period saya tak datang, dan sekarang dah nak masuk bulan 10 stil takda tanda2 yg period nak datang.. Pernah terjadi jugak sebelum ni tapi lewat sebulan sahaja, saya pergi check dokter, dia kata normal tp sekarang ni dah lambat sangat saya risau dan saya tk pernah buat hubungan seks.
    Harap dapat balas masalah saya 🙁

    • Hi Fina! Sorry to hear that. Awak jumpa doktor mana ya? Kita cadangkan awak jumpa doktor gynaecology yang berlainan. TApi sebenarnya ia memang normal ada sesetengah girls akan mengalami situasi ini. Kalau awak baca komen yang ada dalam article ini pun ramai yang share masalah yang sama seperti awak..

  18. Saya start dtg period masa saya form 4..kakak2 saya pun dtg lewat like form3 form2 baru datang.. maybe sebab kami kurus sangat and family saya pun mmg jenis org kurus2..perioud sya pun selalu x normal..yg sya dpt tahu kurus ni boleh penyebab period x normal and metabolisme badan yang x stabil boleh sbbkn kurang berat badan..saya buntu mcm mna nk dptkn berat badan yg ideal..ada apa2 siggestion x cara nk stabilkn tahap metabolisme badan ? Thanks !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

First Time Pergi Dating, Nak Pergi Mana?

List Rumah Hantu Terseram Di Dunia