in ,

Peraturan Untuk Sorok Pipi ‘Extra’

Sumber gambar: https://www.economist.com/erasmus/2018/02/02/in-british-schools-the-wearing-of-the-hijab-by-young-girls-is-an-explosive-issue

Ya ampun! Terserlah la pula double chin ni bila pakai tudung! Penat dah sorok but still nak menonjolkan diri juga!

Tengah stress ke tu girls? Hmm.. sama la kita! Ainaa pun stress bila pakai tudung je mesti ada lebihan dekat bawah dagu dan pipi. Kadang-kadang bila pakai tudung lagi nampak ‘bengkak’ tu. Jom check it out tips untuk sorok pipi ‘extra‘ kita!

GAYA TUDUNG

View this post on Instagram

Girls need love

A post shared by Sharifah Rose Sabrina (@sharifahrose_) on

Semua gaya tudung nampak cantik bila tengok orang lain pakai. Tapi bila kita cuba, Allahu! Seperti pinggan ya wajahku ini. That’s why korang kena try an error segala gaya tudung, sebab kalau tak cuba tak tahu. Kita kena make sure hijab tu tutup bahagian pipi, flowy dan terbuka. Nanti ada la effect muka tirus, huhu!

PILIHAN MATERIAL

View this post on Instagram

Kepulan kelabu mencorak langit, mendung tiba tanpa dijemput; harungi lurah manis-pahit, agar kasih tidak terluput. . I realized by being confident, you can wear whatever you want from head to toe. Be it green socks with pink shoes (😂), or dark lipstick with no makeup on. Be comfortable with yourself, give yourself a chance to love yourself wholeheartedly. If you don’t appreciate yourself first, who else will? 💓 and be around friends who are supportive, positive and push you to grow better. Some of mine are @celiamarcella @dnizaini and @atiyahsaadon. Tag your friends below! 💖 If you haven't watched Sunsilk's Siscuba episodes yet, don't forget to catch it on Sunsilk MY's YouTube channel @sunsilkmy #sunsilkmy #siscuba"

A post shared by Yasmin Redzuan (@princessmeenie) on

Tudung sekarang ada macam-macam jenis material, mesti kita pun rasa nak cuba pakai semua jenis tudung. Tapi tak semua material tu sesuai dengan bentuk muka chubby kita tau! Elakkan pakai tudung jenis kain kilat macam satin sebab ia akan nampakkan muka lagi chubby. Tudung jenis bercorak pun dilarang sama sekali ya!

PILIHAN INNER TUDUNG

Sumber gambar: https://www.qoo10.sg/item/ISLAMIC-MUSLIM-COTTON-HEADSCARF-INNER-HIJAB-CAP-UNDERSCARF-NINJA/623456285

Sebut je, anak tudung ninja? Turtle neck? Snowcap? Sebut je mesti kita sendiri tak boleh bezakan semua tu. Sama juga, tak semestinya semua inner tu sesuai dengan bentuk muka chubby tau.. Elakkan pakai inner ketat sebab nanti ia akan tolak pipi korang jadi lagi ‘bengkak’. Pilih inner yang lagi panjang daripada pipi supaya boleh sorok sikit lebihan dekat pipi tu.

JANGAN PAKAI SHAWL TEBAL

Sumber gambar: https://www.galstyles.com/latest-hijab-styling-trends-tutorial-designs/

Bukan setakat satu lilitan, sekali sampai tiga kali lilitan atas kepala! Dah serupa cotton candy dah tengok gaya tu. Bila kita pakai style berlapis, confirm muka kita akan nampak lebih chubby. Korang pernah dengar shawl pashmina? Ha, say no to that shawl sebab pashmina kainnya tebal. Ingat tau #Lunagirls, pakai material yang lebih nipis.

Lepas ni dah tahu dah macam mana nak sorok ‘bengkak’ tu kan? Apa lagi girls? Share info ni dekat family and friends! Confirm mereka akan berterima kasih dengan korang!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nervous Cakap Dengan Crush Sampai Gagap? Cuba Cara Ni…

Kasut Sekolah Kotor? Ini Bahan Penyelamat Korang!