in ,

Pedas Or Manis… Mana Lagi Bahaya??

Sumber gambar: LUNARIA

Siapa #Lunagirls dekat sini yang suka makanan pedas atau manis? Kalau #Lunagirls nak tau, kedua- dua jenis makanan ni ada kebaikan dan juga keburukan. So, which one lagi bahaya untuk badan? Let’s check it out…

MAKANAN PEDAS

via GIPHY

 Some people ‘wajib’ makan pedas setiap kali dia makan., tak kisah la, cili padi ke, sambal belacan atau apa-apa jenis makanan yang pedas. Dalam cili ada vitamin A dan C which is bagus untuk lawan penyakit selesema. Bukan tu je, kandungan kepedasan dalam cili juga akan bantu tingkatkan degupan jantung dan suhu dalam badan. That’s why bila kita makan pedas, badan akan rasa panas sampai berpeluh.

MAKANAN MANIS

via GIPHY

Bila dapat makan makanan manis mesti korang senyum je kan. Macam donut, chocolate, cake..  Haa, itu disebabkan tekstur manisan dalam makanan memberi kesan pada emosi someone. Kalau tengah period mesti kita cari coklat atau apa-apa jenis makanan yang manis..

 

KEBURUKAN

Sumber gambar: Youtube.com

Actually makan apa pun ada bahayanya kalau ambil dalam kuantiti yang berlebihan.

PEDAS : If you girls suka makan pedas, ia akan memberi effect pada sistem pencernaan which is akan sakit perut after a few hours consume makanan pedas tu. Bukan tu je,  korang juga boleh dapat risiko penyakit appendix tau kalau terlalu banyak makan pedas..

MANIS : Kalau makanan manis pula, korang akan dapat penyakit kencing manis, obesiti, dan juga cepat lupa! Kandungan gula yang tinggi dalam badan akan ganggu daya ingatan.

 

So girls, do take care of yourself and jaga pemakanan, lagi-lagi waktu berpuasa ni. Takut la dikemudian hari macam-macam penyakit pulak yang timbul…

What do you think?

4 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kejahatan Vs Kebaikan

Protect Phone Untuk Jadi Lebih Selamat