in ,

Payu Dara Makin Mengecil Maknanya…

Sumber gambar: https://time.com/3765799/breast-pain/

Girls, korang ada perasan sebarang perubahan dekat payu dara? Sama ada ia makin membesar atau mengecil atau sebaliknya? Actually kita kena juga ambil berat tentang perubahan dekat breast sebab ia tentukan tahap kesihatan. So, jom teruskan baca untuk tahu kesihatan diri melalui jenis breast

BREAST MENGECIL

via GIPHY

Dalam badan kita ada hormon estrogen, so kalau breast korang mengecil maksudnya badan tengah alami penurunan berat badan dan hormon. Or else benda tu boleh jadi kalau korang terlampau banyak ambil minuman caffein. Untuk keselamatan, why not pergi klinik dan dapatkan nasihat pakar supaya tak ada benda buruk yang berlaku.

BREAST MEMBESAR

via GIPHY

Berat badan korang bertambah? Maybe tu sebabnya breast korang makin membesar sebab lemak dah bertambah. Biasanya benda ni akan jadi pada orang yang dah kahwin sebab mereka tengah dalam fasa mengandung. Tapi kalau korang yang tengah sekolah ni, tak lain tak bukan mesti la sebab makan banyak sangat!

BENJOLAN

Image result for benjolan pada payudara
Sumber gambar: https://hellosehat.com/hidup-sehat/tips-sehat/ciri-benjolan-kanker-payudara/

Tengah syok sabun badan, tiba-tiba rasa ada benjolan pula dekat area breast tu. Biasanya bila kita tengah period, memang akan ada benjolan tu yang mana menandakan hormon tengah naik dan dalam benjolan tu ada lendir dengan cecair. But no worries, lepas habis period je benjolan tu akan hilang dengan sendiri. Tapi kalau lepas dah habis period pun still ada lagi, please jumpa doktor ya.

PERUBAHAN BENTUK BREAST

via GIPHY

Tak ada sebab tapi breast berubah bentuk pula. Benda tu akan jadi bila sel genetik korang berubah mengikut peningkatan umur. At the same time, tisu ligamen pada area breast korang putus dan menyebabkan perubahan bentuk. Kalau dah jadi macam tu, make sure korang pakai bra push up supaya tak nampak ‘londeh’. Banyakkan bersenam supaya breast korang rasa selesa.

Penting tau girls sebenarnya benda ni semua sebab ia menentukan tahap kesihatan diri. Sebelum berlaku perkara yang tak diingini, baik kita elakkan dulu kan? Apa pun, selalu la check dengan pakar ya.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sebab Ahli BTS Tak Ada Akaun Social Media Sendiri!

Betul Ke Sulam Bedak Buat Muka Lebih Cantik?