in ,

Pagi Raya Dah Berpeluh? Ikut Cara Ni…

Sumber gambar: https://kucasokmo.blogspot.com/2015/01/gambar-artis-malaysia-kantoi-ketiak.html

Gaya semua dah ONZ teruk, makeup pun lawa kalah artis. Sekali badan berpeluh, padahal tak start beraya lagi pun. Untuk elakkan raya korang rosak dengan peluh dekat badan tu?Apa kata kita bersiap sedia before ‘malapetaka’ peluh dan bau ketiak melanda diri pada pagi raya…

PAKAI DEODORAN BEFORE TIDUR

Sumber gambar: https://hellosehat.com/hidup-sehat/tips-sehat/pakai-deodoran-setiap-hari/

Untuk elakkan ketiak korang berpeluh dan berbau, make sure pakai deodoran before tidur. Kandungan aktif dalam deodoran akan meresap dekat kawasan yang berpeluh. At the same time dapat halang peluh daripada terus keluar dengan banyak. Pilih la deodoran yang sesuai dengan kulit korang.

PAKAI BAJU JENIS COTTON

Sumber gambar: https://www.pinterest.com/pin/377880224966194619/?lp=true

Dah nama pun dekat kampung, cuaca mesti la panas daripada kebiasaan. Lagi-lagi bila orang dekat kampung, lagi la berpeluh badan tu. So make sure korang pakai baju jenis cotton sebab kain cotton ni akan serap peluh. Nak elakkan bau peluh pulak, jangan pakai tudung tebal, benda tu yang akan buat peluh korang berbau kepam!

PAKAI SABUN YANG SESUAI

Sumber gambar: http://icycreamz.blogspot.com/

Bukan setakat deodoran je ada banyak pilihan, sabun mandi pun sama. kalau boleh pakai yang sesuai dengan badan korang. Macam sabun mandi antibakteria, sebab ia akan bantu untuk hapuskan bau peluh badan kita. Lagi berkesan kalau korang kerap mandi, ataupun pakai scrub at least sekali seminggu untuk bersihkan daki dan kotoran yang melekat pada badan.

PAKAI SINGLET

Sumber gambar: https://www.target.com.au/p/basic-singlet-top/60790194

Tak kisah la korang nak pakai singlet atau inner asalkan berlapik dengan baju raya yang vogue tu. Takut pula bila berpeluh melampau sampai baju raya korang berbau. At least singlet atau inner korang tu dapat serap peluh yang menjunam bak air terjun tu, hihi.. 

Girls, time raya ni la kita nak bergaya habis. Jangan disebabkan peluh, mood raya korang rosak pulak okay. Enjoy your raya…

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Dah Nak Raya Pun Jadi Benda Seram Juga?!

Cara Elak Perut ‘Meletop’ Waktu Raya!