in ,

Orang Muda Juga Berisiko Kena Kanser? Biar Betul?

Sumber gambar: Twitter.com

Alaaaa tak payah risau, muda-muda mana kena penyakit bahaya. Kita makan je semua benda waktu muda nanti dah dewasa sikit baru kawal pemakanan.

Eh mana boleh ada pemikiran macam itu. Tua atau muda, kita harus menjaga kesihatan diri. Kawal pemakanan, makan makanan sihat, kurangkan makan makanan tak berkhasiat dan banyak lagi yang sepatutnya kita buat walau di usia muda. Ada je orang muda yang menghadapi kanser dan kanser tak kenal usia ya. Ia dianggap sebagai pembunuh utama setiap manusia yang mana sekali kita kena, banyak perubahan akan jadi dalam kehidupan kita.ย Setiap daripada kita sangat berisiko untuk terkena kanser. Dekat bawah ini LUNARIA ada share beberapa tips yang boleh merencatkan sel kanser dalam badan kita hasil kongsian daripada Dr Malinda Mohd Ali.

GULA IALAH MAKANAN UTAMA SEL KANSER

Image result for sugar
Sumber gambar: Thestar

Makan manis ni memang sedap, sekali dah makan makanan manis mesti akan rasa nak lagi. Tapi sebenarnya gula merupakan punca utama sel kanser untuk merebak. Kalau korang memang kaki manis, boleh la gantikan gula dengan stevia which is manisan tanpa kalori. Lagi pun kalau makan manis ni, berat badan akan naik dengan cepat dan let say kalau rasa haus jangan minum air manis sebab ia akan membuatkan korang bertambah dahaga.

KURANGKAN MINUM KOPI DAN TEH

Image result for coffee and tea
Sumber gambar: Msn

Dalam minuman kopi dan teh mempunyai kafein yang tinggi. Kafein juga mengundang kepada sel kanser untuk tumbuh. Korang boleh cuba minum air green tea kerana ia memunyai khasiat yang tinggi untuk melawan sel kanser. Add on minum air masak yang telah ditapis terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang toksin serta logam yang terdapat dalam air paip yang masuk ke dalam tubuh badan korang.

BANYAKKAN MAKAN SAYUR-SAYURAN

via GIPHY

Siapa suka makan sayur, korang memang power! Tak semua orang suka makan sayur sebab katanya pahit! Lagi-lagi untuk kita semua di usia remaja ni, sayur ialah makanan utama yang takkan kita sentuh bila makan kan? Haha! Tapi demi kesihatan diri, kita kena la makan sayur. Sayur ni makanan paling berkhasiat tau, tambah pula dengan buah-buahan memang perfect! Lepasni slowly cuba makan sayur okay?

BERSENAM

via GIPHY

Dah la penat seharian dekat sekolah, lepastu balik kena pergi tuisyen, malam nanti nak settle kerja sekolah. Bila pula masanya nak exercise?

Ada guys, korang boleh exercise waktu baru bangun tidur, waktu weekend pun boleh. Cukup setakat jogging dekat depan rumah pun sudah memadai untuk kita keluarkan peluh. Kalau malas sangat nak jogging tu, ajak la adik-beradik yang lain main badminton dekat depan rumah tu. Petang-petang ajak mereka beriada, baru la satu family kekal sihat! Bila bersenam ni, kita mampu untuk meningkatkan sistem imun dan menggalakkan pengaktifan sistem stem sel dalam badan untuk melawan sel kanser yang jahat.

At the same time, kanser juga dikenali sebagai penyakit minda, badan dan spiritual. Bila kita sentiasa rasa positive, kita mampu untuk melawan penyakit tu. Tapi bila datang sikap baran atau sikap negative yang lain, ia akan membutkan sel kanser semakin rancak untuk merebak ke seluruh badan.

via GIPHY

Let say kalau ada pembaca Lunaria yang mempunyai penyakit kanser, Ainaa harap korang dapat lawan sehabis baik! Sentiasa tanamkan sifat positive dalam diri dan semoga korang kuat untuk melawan penyakit itu!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Sebar Berita Palsu Boleh Didakwa!

4 Barang Wajib Korang Bawa Semasa Hiking