in ,

Orang Kata Nak Cantik Minum Air Banyak, Tapi Sebenarnya..

Sumber gambar: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-much-water-should-kids-drink-article

Apa ni?! Kata kalau nak cantik kena minum air masak banyak-banyak. Harini je dah minum lima botol, kenapa perut jadi buncit pula ni?!

Before korang assume minum banyak air masak ni as scam, why not korang baca dulu panduan minum air yang sebenar ni. Psst, kalau minum air terlebih pun tak elok tau.. Kita kena tahu bila nak minum dan dengan betul caranya, bukan je kesihatan jadi lebih baik, hidup pun jadi lebih sihat..

30 MINIT SEBELUM MAKAN

via GIPHY

Orang tua-tua kata jangan makan berselang-seli dengan makan. Sebab nanti perut jadi kembung air je, kenyangnya tidak pun. Seeloknya 30 minit sebelum makan, minum dulu satu gelas air untuk bantu lancarkan penghadaman dan kawal selera korang. At least tak ada la korang makan macam tak ingat dunia.

BANGUN TIDUR

via GIPHY

Waktu bangun tidur tu, before korang mandi dan gosok gigi, ada eloknya terus pergi dapur dan minum air! Amalan ni baik untuk organ dalaman sebab dalam air liur kita ada enzyme yang mampu untuk bersihkan badan kita secara semula jadi tau. Alaa, tak rasa geli punΒ girls..

SEBELUM TIDUR

via GIPHY

Ada certain orang sebelum tidur tak nak langsung minum sebab takut nanti tengah tidur rasa nak terkencing. Sebenarnya korang kena minum satu gelas air dulu sebelum tidur untuk elakkan serangan angin ahmar atau serangan jantung tau. Kalau nak terkencing tu takde masalah, kita boleh bangun malam. Takkan nak kencing atas katil pula kan?

SEBELUM MANDI

via GIPHY

Waktu mandi mesti nak kencing kan? This time before mandi, minum lagi air satu gelas. At least bila korang dah minum, tekanan darah akan buat korang rasa lebih selesa dan relaks sepanjang mandi tu. Nak kencing? Waktu mandi tu pun boleh je kencing juga sebab that time air kencing yang keluar bukan hasil korang minum tadi, tapi maybe air kencing pagi tadi punya.

After this semua #Lunagirls mesti cantik-cantik belaka sebab semua minum air dengan panduan yang betul. Make sure minum air dalam kuantiti yang sepatutnya, jangan sampai overdose air masak pula ya.

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Jangan Picit Jerawat Muka Area Segi Tiga ‘Bermuda’!

Checklist Untuk Travel Cuti Sekolah Nanti!