in ,

Oppsie..4 Habit Bahaya Untuk Telinga!

Sumber gambar: za.fotolia.com/

via GIPHY

Kadang-kadang bila tengah syok mandi ada air yang termasuk dalam telinga.. That time mesti dah cemas sebab takut nanti gegendang telinga rosak! Huhu! But girls, tahu tak sebenarnya ada beberapa perbuatan harian kita yang boleh memudaratkan telinga.. Harini LUNARIA kongsikan 4 perkara tentang telinga yang #Luangirls kena elak!

COTTON BUD

via GIPHY

Syok betul kalau dapat korek telinga guna cotton bud kan! Lega je rasa bila dapat bersihkan telinga.. But girls, sebenarnya bahaya tau kalau korang selalu guna cotton bud..sebab ia boleh menyebabkan kelenjar telinga rosak! Dan kalau cotton bud akan menolak lagi tahi telinga korang ke dalam yang akan buat telinga korang akan tersumbat! Oh no!

EARPHONE

via GIPHY

Perhatian kepada #Lunagirls yang suka sangat dengar lagu kuat-kuat guna earphone!!! Korang tahu tak sebenarnya penggunaan earphone yang kerap akan menambahkan kekotoran dalam telinga.. Dan sistem saraf dalam telinga pun akan terganggu!

KOREK TELINGA GUNA JARI

via GIPHY

Haip! Siapa yang ada habit ni, cuba untuk stop okay! #Lunagirls jangan sesekali korek telinga guna jari.. Bakteria yang melekat dekat kuku akan mengakibatkan infection dekat dalam telinga korang!

EAR CANDLE

via GIPHY

Ear candle ialah salah satu cara untuk bersihkan telinga untuk memudahkan kotoran dalam telinga keluar dengan lebih mudah! Tapi penggunaan yang kerap akan ubah suhu telinga dan akan buat telinga jadi lembab! Apabila ia berlaku, bakteria dalam telinga lebih mudah untuk membiak.. be careful okay girls!

Ada tak habit dalam senarai di atas yang #Lunagirls yang selalu? Kalau ada, korang cuba untuk kurangkan okay! Ada pelbagai cara yang lebih baik untuk bersihkan telinga.. Sentiasa jaga kesihatan dan kebersihan diri okay girls!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

5 Penyanyi Lelaki Favorite #Lunagirls!

Aplikasi Whattpad? Apa Tu?