in ,

5 Tanda Phone Android Terkena Virus!

Sumber gambar: engenhariae.com.br

#Lunagirls pernah dengar virus malware yang selalu serang PC dan laptop? Kalau nak tahu, bukan laptop or PC je yang boleh kena virus, tapi smartphone pun boleh! Apabila teknologi makin canggih, makin tinggi juga ancaman virus.. Dan data peribadi akan senang dicerobohi! Harini  khas untuk pengguna Android, LUNARIA akan share macam mana nak tahu yang phone korang sedang diserang virus!

 BATERI PHONE CEPAT HABIS

via GIPHY

Salah satu masalah besar yang paling tak best ialah bateri phone cepat habis! Huhu! But it’s okay.. ini cuma ‘virus’ kecil yang boleh kita sekat dengan cara tutup data application yang jarang korang pakai.. Dan cuba tengok balik dekat bahagian Setting dan kalau boleh uninstall terus aplikasi yang dah tak di pakai lagi..

POP UP ADS

Sumber gambar: MalwareTips

Pernah nampak pop up iklan merepek keluar waktu tengah guna PC or laptop? Tapi kali ini keluar pop up dekat phone walaupun waktu tu korang tak guna phone.. Maksudnya ia petanda awal your phone akan kena virus malware or adware! #Lunagirls jangan klik iklan tu tau..

APPS ASING

via GIPHY

Tiba-tiba check phone ada aplikasi asing yang kita sendiri tak pernah install! Oh no! Please uninstall apps tersebut cepat-cepat #Lunagirls! Sebab nanti virus malware jahat tu akan duplicate sistem operation phone korang tau..

PHONE CEPAT PANAS

via GIPHY

Biasanya kalau malware virus hardcore dah serang, phone korang akan jadi cepat panas sebab temperature dah naik! Cara yang terbaik untuk elakkan jadi macam tu ialah pastikan korang terus install application antivirus yang legit.. Jangan yang ‘fufu’ tau! Hehe!

DATA NAIK MENDADAK

Sumber gambar: beebom.com

Tak selalu pakai internet tapi data cepat habis? Haaa itu salah satu petanda virus tengah nak merebak.. sebab ia akan gunakan korang punya data internet untuk transfer data keluar daripada phone! #Lunagirls check balik application yang mana paling banyak guna data Internet dan uninstall je terus daripada memudarahkan keselamatan phone korang okay!

via GIPHY

Lepas ini cuba #Lunagirls check terus phone korang! Kalau ada tanda-tanda seperti yang disenaraikan.. cepat-cepat ikut tips yang tadi okay! Paling mudah terus ke kedai telefon dan minta tolong mereka buang semua virus yang ada!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nama SpongeBob Sebenarnya SpongeBoy?

Bentuk Kuku Serlahkan Personaliti #Lunagirls!