in ,

Terlebih Hormon Perempuan Boleh Dapat Cancer?

Sumber gambar: theteenmentor.com

via GIPHY

Girls, korang tahu tak sebenarnya kalau kita terlebih hormon Estrogen (hormon wanita yang merangsang pembiakan), kita ada kemungkinan akan hidapi penyakit barah payudara? Hormon yang berlebihan tu akan merangsang tisu dekat area breast untuk menggalakkan lagi pertumbuhan tumor. Nak tahu apa antara simptom kalau badan kita terlebih hormon Estrogen?

BREAST SAKIT DAN BENGKAK

via GIPHY

Benda yang paling girls tak suka ialah bila breast kita rasa sakit dan macam ada bengkak.. Lebih-lebih lagi masa tengah period! Tapi kalau tiba-tiba breast korang sakit tanpa sebab, mungkin jumlah Estrogen dalam badan dah berlebihan and better check dengan doktor okay #Lunagirls?

ADA BENJOLAN DEKAT PAYUDARA

via GIPHY

Tengah mandi tiba-tiba rasa macam ada benjolan dekat area breast bila korang picit? Tu pun one of petanda hormon korang terlebih dan bila dah sampai tahan ada benjolan macam tu, #Lunagirls terus ajak parents jumpa doktor tau! Kadang-kadang benjolan tu disebabkan oleh kelenjar terkumpul..

BADAN NAIK TAPI TAK MAKAN PUN

via GIPHY

Korang jaga badan tapi ada satu masa tu badan naik mendadak dan korang sendiri rasa tak selesa.. Contohnya perut mula buncit, punggung jadi lebar, breast membesar dan banyak lagi la perubahan fizikal. Tu tandanya hormon Estrogen dalam badan korang tengah banyak..

PERIOD BERMASALAH

via GIPHY

Semua girls memang harap yang diorang tak ada masalah period. Tapi kalau every month dah jadi ‘kewajipan’ untuk senggugut, mesti kita sendiri rasa stress kan? Korang kena tahu yang period ni dipengaruhi oleh hormon dalam badan and maybe tu disebabkan hormon yang terlebih dalam badan korang..

PENAT TAPI SUSAH TIDUR

via GIPHY

Seharian dah penat dekat sekolah tapi bila malam je susah nak tidur sampai kena paksa diri untuk terus tidur.. Sometimes tak buat apa-apa pun still rasa penat juga sampai korang sendiri rasa annoying sebab asyik penat! Huhu! Tapi kalau selalu sangat macam tu, cepat-cepat jumpa doktor tau girls.. 

Basically kalau korang rasa perubahan tu buat diri rasa tak selesa, korang terus ajak parents jumpa doktor dengan secepat mungkin okay? Macam yang LUNARIA cakap tadi, kalau hormon Estrogen banyak sangat dalam badan, nanti akan ada penyakit serious maybe menyerang diri korang. Take care tau girls…

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Rambut Tocang? Ikat Satu? Potong Botak Jelah..

Popular Dekat IG Je? Jom Popular Dekat Sekolah Juga!