in ,

OMG Salah Piercing Sampai Terpancut Darah!

Sumber gambar youtube.com

Teenagers zaman sekarang kan suka buat something new… Maybe ada antara #Lunagirls yang teringin sangat nak buat piercing dekat hidung (septum), tulang rawan telinga atau kita panggil as cartilage piercing tapi takut kena marah dengan parents. Haha! Ni Ainaa list kan a few risk yang maybe korang akan hadapi after buat additional piercing…

PENDARAHAN DAN BENGKAK

Sumber gambar: AuthorityTattoo

Maybe kalau first time korang tindik dekat hidung or telinga, korang akan alami pendarahan dan bengkak dekat area yang ditindik tu. Tapi jangan risau it will turn normal dalam masa seminggu atau dua minggu. But kalau lama sangat bengkak atau berdarah, cepat- cepat jumpa doktor okay untuk elakkan benda yang tak diingini.

KEROSAKAN SARAF

Sumebr gambar: customclinichq.com

Bear in mind yang proses tindik bukan dilakukan oleh doktor, so maybe ada kes terpencil yang someone alami kerosakan saraf sebab orang tu salah tindik.Sebab tu penting untuk pastikan orang yang tindik tu pakar dan biasa buat. Tapi selalunya kes ni biasa jadi kalau tindik dekat area lidah atau tulang rawan telinga je, but still korang kena berhati- hati okay girls...

INFECTION

via GIPHY

Bila dah tindik, area tindik tu akan terbuka and of course akan senang kena jangkitan bakteria. So korang kena jaga kebersihan supaya tak berlaku any infection yang akan bahayakan diri korang. Tapi kalau yang buat piercing dalam lidah, lagi bahaya sebab bakteria dekat subang tu akan merebak ke dalam mulut.

RASA SAKIT

via GIPHY

Dah tindik mesti la rasa berdenyut dekat area tindik tu. Tenang girls sebab korang memang akan rasa sakit, especially yang buat piercing kat lidah, mesti akan rasa susah nak makan. Korang akan rasa sakit dalam dua ke tiga minggu. Benda tu normal je sebab mula-mula memang sakit tapi lama-lama nanti okay lah tu.

Before buat septum or any additional piercing, minta kebenaran dekat parents dulu okay. Tapi jangan pula korang pakai waktu pergi sekolah sebab nanti confirm kena piat telinga dengan cikgu disiplin. Apa pun jangan ikut kan sangat trend sekarang sampai diri sendiri sakit.. Take care girls

 

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Life Hacks Merapu Tapi Berkesan?

OMG Kantoi Dia Pandang I! *Blushing*