in ,

Ohhh, Ini Rupanya Sebab Bateri Phone Cepat Habis…

Sumber gambar: usatoday.com

via GIPHY

Hi girls! Smartphone sekarang adalah salah satu must have item yang kita kena ada! Tapi macam mana kalau bila tengah syok nak selfie or main phone, tiba-tiba bateri pula habis. Urghh! Geram kan? Haha! Did you girls know ada beberapa sebab kenapa bateri phone cepat habis walaupun kita dah charged full! Harini LUNARIA akan kongsikan ‘rahsianya’..korang ready?

TEMPERATURE NAIK DAN SIGNAL TERUK  

via GIPHY

#Lunagirls perasan tak kalau dekat tempat panas, bateri phone tiba-tiba habis dengan cepat? Kalau korang nak tahu, temperature phone memang akan ikut keadaan sekeliling! Bukan tu je, bila kita ada dekat tempat bad signal, bateri pun boleh cepat habis tau. Sebab phone ‘terpaksa’ untuk work harder untuk dapatkan signal kembali!

BANYAK SANGAT APPS

via GIPHY

Biasa kalau #Lunagirls main phone mesti akan buka banyak apps kan? Mula-mula scroll Twitter, lepas tu buat IG story kejap, then main Snapchat pula.. Haaa that’s why bateri cepat habis tau! Kalau banyak apps yang dibuka dalam masa yang sama, phone memerlukan extra energy daripada bateri untuk berfungsi!

SCREEN TERLALU TERANG

via GIPHY

Ada tak antara #Lunagirls suka naikkan brightness bila tengah selfie atau masa berada dekat luar? Did you know, naikkan brightness pun akan menyebabkan bateri phone akan cepat habis tau! So lepas ni, korang boleh hadkan level brightness phone, bukan je untuk jimatkan bateri tapi untuk kebaikkan mata juga okay girls?

ON BLUETOOTH & WIFI

via GIPHY

Haaaa, kalau phone sekarang tengah on Bluetooth tapi tak pakai, better off sekarang! Sebab ia juga akan buat bateri phone korang cepat habis tau. Dan bukan tu je, kalau kita selalu pakai mobile data pun akan buat bateri low berbanding guna WiFi.So better pakai WiFi kalau dekat tempat korang ada connection free okay girls?

GUNA PHONE SAMPAI HABIS BATERI

via GIPHY

#Lunagirls yang suka buat macam ni? Big no girls! Sangat tak baik kalau guna phone sampai habis bateri then baru nak caj tau! Sebab kalau korang gunakan phone sampai bateri kosong dan terus terpadam, ia akan buat bateri korang cepat rosak tau! Mahal tau kalau nak ganti bateri baru. Hehe!

via GIPHY

LUNARIA harap tips ni membantu #Lunagirls! Korang boleh cuba cara ni selama seminggu dan tengok ada perubahan tak..Nanti boleh share dengan LUNARIA komen korang dekat Instagram @Lunariamy okay?

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments