in ,

No Smartphone Untuk Remaja Bawah 21 Tahun Di US?

Sumber gambar: plantbasednews.org

Whatt??! Ada handphone pun kena denda? Biar betul ni, then macam mana nak communicate dengan orang lain kalau tak ada handphone? Zaman sekarang semua pentingkan handphone la.

Girls, pada umur berapa korang mula ada handphone sendiri? Ainaa dulu mula ada handphone sendiri ialah pada darjah enam, waktu tu pakai handphone Nokia 3310 baling anjing tu je, hehe! That time pakai handphone 3310 pun dah cukup power tau tak! Tapi sekarang ni rasanya ramai yang dapat iPhone as their first smartphone kan?

via GIPHY

Sekarang ni kan macam trend semua orang ‘wajib’ memiliki handphone canggih. Itu dekat Malaysia la, trend smartphone dalam kalangan teenagers kan. Tapi untuk pengetahuan korang, ada undang-undang dekat negara Barat menetapkan bahawa umur 21 ialah umur matang bagi belia dekat sana. At the same time, teenagers dekat sana dilarang untul merokok dan memiliki senjata haram. Dekat Malaysia kalau bab merokok tu kalau tak silap Ainaa ialah umur 18 tahun.

Bukan tu je, apa yang lebih mengejutkan ialah undang-undang dekat sana menetapkan bahawa remaja dibawah usia 21 tahun dilarang sama sekali untuk menggunakan handphone. Haa, nasib baik kita dekat Malaysia ni tak ada had umur unruk memiliki smartphone!

Image result for budak sekolah main handphone
Sumber gambar: Bharian

Undang-undang tersebut diperkenalkan dekat Vermont, iaitu di sebuah negeri di Amerika Syarikat oleh Senator John Rodges sebab beliau berfikiran bahaya remaja yang belum mencapai usia 21 tahun belum lagi matang sepenuhnya untuk mengendalikan smartphone dengan selamat. Maksud selamat yang dinyatakan ialah mereka kerana kes buli which is peras ugut dalam talian semakin meningkat dekat sana. Cara ni ialah untuk mencegah gejala buli dengan lebih mudah.

Bukan tu je, kes kemalangan jalan raya dalam kalangan remaja pun makin meningkat dekat Amerika Syarikat. Sebab tu mereka mula mengambil langkah berjaga-jaga kerana golongan remaja la individu yang sering terlibat dalam kemalangan tersebut. Woww, menarik juga ni. Tapi kalau undang-undang ni dibuat dekat Malaysia, mahu mengamuk ramai students! Hehe!

If let say ada remaja dibawah usia 21 tahun tu ingkar dengan undang-undag. mereka akan berdepan dengan hukuman penjara dan denda sebanyak USD1,000 (RM4,076++). Sebab main handphone je kena denda sampai RM4,000 ya guys!

via GIPHY

Cuba korang bayangkan kalau satu hari pihak kerajaan Malaysia buat undang-undang macam ni juga. Personally kalau bagi pendapat Ainaa, of course Ainaa takkan setuju langsung! Ye la, kita habis sekolah ialah pada umur 17 tahun, lepas habis sekolah nanti kita akan sambung belajar dekat universiti atau kolej. Just imagine nanti macam mana nak communicate dengan classmate atau lecturer berkaitan kelas? Macam mana nak tahu kalau kelas cancel ke, ada kuiz last minute atau kena hantar assignment? Dah habis Diploma nanti baru dapat gunakan smartphone sebab waktu study umur tak cukup 21 tahun lagi, mesti semua benda jadi susah lebih-lebih lagi untuk communicate dengan orang sekeliling. Maybe kalau ada yang nak buat, kena turunkan sikit had umur, dalam 18 tahun ke? At least tak ada la ramai sangat yang mulakan career sebagai Tik-Tockers pada usia muda, hehe!

Apa perasaan korang sebagai remaja yang dah lama memiliki smartphone sendiri? Nak ikut atau tidak? Kalau tak ikut nanti kena denda, kalau ikut tak boleh nak communicate dengan orang lain atau scroll social media. Haa, cuba tinggalkan komen dekat bawah ni dan nyatakan pendapat korang.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Perkara Penting Korang Kena Tahu Sebelum Bela Pet

Rambut Selalu Kembang? Ini Korang Perlu Tahu