in ,

Nipple Gatal Sampai Jadi Kering, Kenapa Ni?!😰

Sumber gambar: https://www.teenvogue.com/story/why-nipples-get-hard-when-cold

Aduhh, kenapa nipple ni gatal? Baru mandi pun gatal lagi ni, ish! Rasa tak selesa je ni nak berjalan depan orang ramai.

Nak garu segan pula sebab takut nanti ada orang lain nampak.Tapi takkan nak biar je rasa gatal terus menyelubungi diri? Takpe girls, harini Ainaa akan share dekat korang beberapa punca yang menyebabkan nipple kita gatal. Get ready and take note ya.

EKZEMA

Sumber gambar: https://siraplimau.com/8-tips-rutin-harian-ini-anda-patut-amalkan-jika-si-kecil-terkena-ekzema/

Ekzema ialah satu penyakit kulit yang senang untuk dihidapi kalau tak berjaga-jaga, tapi masih ada penawarnya. Kalau bahagian nipple korang bersisik, gatal dan kemerahan sampai nampak kering, mungkin korang ada penyakit ekzema. Ekzema boleh terjadi bila ada bahan kimia dalam produk yang digunakan. Lepastu check semula bahan apa yang sensitif dengan kulit korang.

KEADAAN SEJUK ATAU PANAS

via GIPHY

Dekat sekolah tu dah la panas, kita akan asyik berpeluh je. Time tu la nipple nak rasa gatal la, itu la ini la. FYI, nipple akan rasa tak selesa bila dalam keadaan panas dan berpeluh. Sebab tu korang akan rasa gatal dan ada tompok merah dekat kawasan keliling. Cuba amalkan letak krim pelembab atau aloe vera dekat kawasan nipple untuk hilangkan kesan kering tu.

KANSER PAYUDARA

via GIPHY

Kanser payudara ialah musuh pertama untuk kaum wanita, sebab tu kita kena selalu ambil berat tentang penjagaan badan. Kadang-kadang bila someone ada kanser payudara, dia akan alami kegatalan dekat kawasan nipple. Selain tu, ia juga akan mengeluarkan cecair dan alami perubahan ketara. Sebab tu kita dinasihatkan untuk selalu buat check up dengan pakar.

JANGKITAN KULAT

Sumber gambar: http://kucantikusihat.blogspot.com/2017/03/

Benda ni yang paling scary sekali! Tapi jangan risau girls, sebab jangkitan kulat ni hanya berlaku pada ibu yang menyusukan anak sahaja. Korang boleh je bagitahu dekat mak atau kakak korang yang ada baby supaya ambil berat tentang penjagaan nipple mereka tau. Suruh mereka sapu ubat anti-kulat untuk elakkan ia terus kering.

It’s okay girls, jangan risau sangat tau. If let say nipple korang gatal biasa je, make sure bersihkan dengan sabun waktu mandi. Maybe ia hanya bacteria biasa dan bukan la ke arah yang serious. Apa pun jaga diri ya!

What do you think?

12 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Hati Girls Mudah Melting Bila….

Makanan Legend Dekat Sekolah Zaman Dulu