in , ,

Nak Tidur Pun Nervous, Takut Berdarah!

Sumber gambar: https://www.bustle.com
Sumber gambar: Lunaria

As a girl yang tengah period, mesti rasa nervous setiap kali nak tidur dan bangun tidur kan? Ye la, buatnya bangun tidur tu habis ‘banjir’ katil tu dengan darah korang. Haa. Ada a few things yang korang boleh practise sebelum tidur untuk make sure tak bocor bila bangun pagi, which is…

LAPIK GUNA KAIN

Sumber gambar: SAYS

Kalau takut bocor bila tengah tidur, korang boleh lapik tempat tidur especially area punggung dengan apa-apa pun kain, macam pakai kain batik sebagai ‘protection’. In case kalau korang bocor, darah tak kena directly cadar tilam. So, tak ada la korang kena marah dengan mak sebab cadar berdarah.

PAKAI OVERNIGHT PAD

via GIPHY

Korang mesti dah tahu pad ada banyak types kan? One of them yang korang ‘wajib’ pakai waktu malam untuk elak bocor ialah pad jenis overnight yang panjang, ada yang sampai 42cm! Confirm tak bocor!

TUKAR PAD 

Sumber gambar: Saidila

Before nak tidur, make sure korang dah tukar pad terlebih dahulu ok? Waktu tengah tidur kita mungkin tak dapat rasa yang pad tu dah penuh. Bila dah penuh,  ada kemungkinan besar akan bocor. Tak kisah la before tidur tu korang dah pakai pad night yang panjang tu sekali pun, but still kita kan kena tukar pad atleast setiap 4-5 jam sekali sehari.

KAWAL PERGERAKAN

via GIPHY

Ada orang punya la takut bocor bila tidur tu, sampai sanggup tidur tegak sampai esok pagi. Hehe! Tapi sebenarnya salah satu punca kita bocor waktu tidur ialah sebab banyak pergerakan waktu tengah lena. So pad pun akan bergerak bila kita banyak bergerak.

Hmm maybe #Lunagirls ada cara lain yang selalu korang amalkan untuk elakkan bocor waktu tengah tidur? Jom la share dengan LUNARIA… Mana tahu cara tu boleh bantu girls yang lain kan.

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Bunuh Bakteria Dengan Apple Cider Vinegar

#InspirasiLuna: Tya Edros