in ,

Nak Jalan Sendirian? Please Bawa Barang Ni

Sumber gambar: https://www.videoblocks.com/video/teleshopping-fool-assistant-scared-scream-a-scared-woman-dressed-up-like-a-little-girl-screaming-and-running-away-from-a-danger-we-dont-see-funny-comedic-shot-hga4e0h6gj18nyzco

Berjalan sorang-sorang ni memang la seronok tau. Tapi manusia zaman sekarang ramai yang pelik-pelik sampai kita sendiri tak berani nak keluar berjalan seorang diri. Untuk keselamatan, korang kena selalu prepare diri in case jadi perkara yang tak diingini. Dekat bawah ni ada beberapa barang yang boleh dibuat sebagai ‘senjata’ waktu kecemasan.

PERFUME

via GIPHY

Dalam beg perempuan mesti ada perfume kan. Selain function untuk bagi korang sentiasa berbau wangi, boleh juga guna sebagai senjata lawan penjahat. Spray je perfume tu dekat mata penjahat kalau korang kena serang secara tiba-tiba. Lantak la perfume mahal sekali pun, asalkan nyawa korang selamat.

PENGEPIT KUKU

Image result for nail clipper
Sumber gambar: https://www.amazon.com/Nail-Clippers-Fingernails-Clyppi-Stainless/dp/B00GQ0GD4A

Tak kisah la kalau before this korang memang tak bawa kepit kuku dalam beg, after this sila letak terus untuk keselamatan. Tapi make sure pengepit kuku yang ada pisau kecil tu la, kalau tak sama je tak ada function bawa pun. Part pisau tu boleh la guna untuk acah penjahat. Nampak je macam tak tajam, tapi sekali cucuk tinggal kesan berlubang juga ya.

PAYUNG

via GIPHY

Ingat payung ni semata-mata kegunana untuk lindungi daripada hujan dengan panas je ke? Boleh juga korang guna untuk memukul! Rasa ada yang follow dari belakang, get ready terus payung dekat tangan. Agak dah dekat, terus libas je guna payung tu, baru dia rasa kesakitan tu, at least sempat la korang lari pergi tempat lain sambil dia tahan sakit, hehe!

SUARA

via GIPHY

Bab ni tak payah nak risau sebab kita semua ada suara kan. Apa yang korang boleh buat ialah menjerit sekuat hati kalau ada penjahat ikut dari belakang. Jerit je macam orang gila, kalau ada kekuatan unutk record orang tu, record je. At least kalau nak buat report polis, ada bukti dan polis boleh cari siapa penjahat tu. Bijak kan cara ni?

Girls, harapnya korang boleh hati-hati dekat luar sana tu okay. Kalau boleh elakkan jalan seorang diri dekat kawasan yang sunyi. Kalau terpaksa pun, make sure family korang tahu location waktu tu. Jaga diri!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Makanan Korban Hari Raya Aidiladha!

Cuti VS Study Mana Lagi Penting?