in ,

Mitos Pantang Larang Semasa Datang Bulan!

Sumber gambar: timelink.gr

via GIPHY

Tak boleh basah rambut? Jangan kepit kuku? Tak boleh cukur bulu ketiak? Alamak banyaknya pantang larang nak kena ikut waktu tengah period ni.. Ehh kalau tak ikut pantang larang ni apa jadi? Atau semua tu setakat mitos je? Meh tengok sikit ‘pantang larang’ apa yang selalu kita dengar…

TAK BOLEH EXERCISE

via GIPHY

Ini mitos! Sebenarnya kita memang disarankan untuk exercise ketika datang bulan tau girls! Sebab ia akan memudahkan darah untuk keluar.. #Lunagirls boleh try simple exercise seperti regangan otot, berbasikal atau lari setempat!

BASUH RAMBUT

via GIPHY

Waktu tengah period la kena jaga kebersihan tau.. Kononnya kalau basuh rambut nanti sakit kepala sebab by that time pori-pori tengah terbuka. Memang la kita akan rasa sakit kepala waktu period tapi tu disebabkan oleh perubahan hormon.

MINUMAN SEJUK BEKUKAN DARAH

via GIPHY

Seram tak dengar macam tu? Hehe! Don’t worry girls sebab air yang korang minum takkan bekukan darah sebab ia akan terus masuk ke sistem pencernaan.. Tapi itu tak bermakna korang boleh minum air sejuk banyak-banyak tau, lagi elok untuk minum air panas!

AIR BERKARBONAT LANCARKAN DARAH

via GIPHY

#Lunagirls pernah dengar mitos ni tak? Minum air berkarbonat semasa datang bulan sangat tak baik untuk kesihatan korang tau! Just imagine berapa banyak gula yang ada dalam air tu.. Dan kalau korang minum secara berlebihan, kemungkinan untuk dapat penyakit kencing manis tu sangat tinggi!

via GIPHY

Sebenarnya ‘pantang larang’ ini hanyalah sebagai peringatan untuk gadis muda.. Sebab kita kan suka explore something new sampai tak fikir kesan dan akibatnya! Jadi tercetuslah pantang larang dari orang dulu! Hehe! LUNARIA harap our lovely #Lunagirls will always take care of yourself!

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

#LunaExplores: Cara Senang Nak Buat Sushi!

5 Apps Mudah Belajar Bahasa Inggeris!