in , ,

Minum Susu Pun Boleh Kenyang Sepanjang Hari?

Sumber gambar: https://www.homenaturalcures.com/health-benefits-cow-milk/
Sumber gambar: Instagram Lunaria

Waktu bulan puasa ni, badan kita perlukan nutrisi dan vitamin supaya kekal segar sepanjang hari. Salah satu caranya ialah dengan minum susu! Banyak tau kebaikan dalam susu yang boleh kita jadikan sebagai sumber nutrisi setiap kali sahur.

BAGI RASA KENYANG

Sumber gambar: https://www.boldsky.com/health/nutrition/2017/best-time-to-drink-milk-morning-or-night-113835.html

Dalam susu ada kandungan protein yang dikatakan dapat bagi rasa kenyang pada kita. For those yang akan buat aktiviti sepanjang hari dekat sekolah, make sure korang minum susu waktu sahur okay. At least nanti tak ada la rasa lapar sangat dan tak ganggu aktiviti waktu tengah berpuasa.

KEMBALIKAN TENAGA DALAM BADAN

Sumber gambar: https://thoughtcatalog.com/haley-hartzell/2014/01/5-reasons-to-be-a-strong-woman/

Waktu puasa, badan akan kehilangan banyak air, lebih-lebih lagi bila kita langsung tak minum air. Kandungan dalam susu juga akan kembalikan tenaga kita yang dah hilang tu. Tak kisah la korang nak minum susu full cream atau low fat sekali pun. Asalkan ianya susu. Cukup satu gelas sehari pun dah okay..

BUAT BADAN LAGI KUAT

via GIPHY

Kalau badan kita tak cukup kalsium, maybe tulang akan cepat rapuh. Kalsium yang ada dalam susu buatkan tulang jadi lebih kuat. Bukan tu je, daya ketahanan tubuh badan pun akan bertambah. Tak perlu lagi korang tahan lapar sepanjang hari, cukup minum susu je.

TENANGKAN BADAN

via GIPHY

Seharian penat dekat sekolah buat aktiviti itu ini, confirm badan rasa penat dan tak selesa. Sebab tu bila kita minum susu sebelum tidur, badan rasa tenang dan tidur pun jadi selesa. Bila bangun daripada tidur, mesti badan rasa segar sebab dah tidur lena.

For those yang tak suka minum susu, korang boleh la cuba belajar minum susu slowly. Maybe Ainaa pun boleh la belajar minum susu daripada sekarang…

What do you think?

4 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Trend Tudung Untuk Hijabista!

Kejahatan Vs Kebaikan