in ,

Memori Phone Cepat Penuh? Ini Tips Nya!

Sumber Gambar: https://globaltech2u.com

Pengguna Android selalu mengalami masalah RAM yang penuh, Antara penyebabnya adalah kerana bermain game, chatting, streaming, video call dan bermacam lagi. Kalau korang nak tahu melakukan aktiviti seperti ini memerlukan banyak memori, jadi LUNARIA nak selesaikan masalah korang dengan memberi tips yang terbaik!

HENTI APPS SECARA PAKSA

via GIPHY

Aplikasi chatting adalah penyumbang terbesar menjadi RAM korang penuh, cara untuk menghentikannya adalah memberhentikan nya secara paksa ataupun in English β€œforce” button. Cara melakukannya pergi ke setting, then application management dan pilihlah mana-mana aplikasi yang korang nak stop kan tu.

DELETE APPS

via GIPHY

Sekiranya ada aplikasi yang jarang korang gunakan, apa kata korang uninstall je. Kebiasaanya selepas membeli Android di dalam smart phone tu ada beberapa aplikasi yang tidak penting seperti google music dan sebagainya. Jadi hapuskan je okay #Lunagirls

APPS BOOSTER

Sumber Gambar: https://globaltech2u.com

Aplikasi ni korang kena download dekat google play tu, jangan risau aplikasi ni free ye. Aplikasi ni akan memberitahu anda sekiranya RAM smart phone anda, dan akan meminta izin kita untuk membersihkan atau memberhentikan segala data yang tidak digunakan. Make sure booster ye!

KURANG PENGGUNAAN WIDGET

via GIPHY

Biasanya orang suka letak widget dekat wallpaper banyak-banyak, katanya sedap mata memandang. Kalau ada fikiran macam tu, sila hapuskan ye #Lunagirls sebab benda ni yang akan makan RAM korang. Cuba korang kosongkan widget tu, mesti phone korang akan rasa lain lebih lembut.

Dengan beberapa tips mengatasi RAM smart phone yang LUNARIA bagitahu diatas, LUNARIA berharap phone kita yang ada RAM kecil boleh berjalan dengan baik dan cukup untuk kegaiatan seharian.

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Betul Ke Tangan Kotor Punca Selsema?

Rimas Orang Suka Intai Chat, Time For PRIVACY!