in ,

Mitos Cara Jaga Bateri Phone!

Sumber gambar: http://www.dailyadvent.com

via GIPHY

Girls, korang mesti tahu kan yang bateri handphone ni ialah one of component paling penting? Tapi agak-agak korang pernah tak dengar mitos tentang bateri phone? Contohnya ada orang kata kena charge bagi penuh dulu baru boleh cabut cable.. Actually benda tu mitos je dan tak ada apa-apa kesan buruk pun dekat phone korang. Bukan tu je, banyak lagi mitos lain iaitu..

OFF DATA, WIFI DAN BLUETOOTH WAKTU CHARGE

Sumber gambar: nesabamedia.com

#Lunagirls pernah dengar mitos ni kan? Kalau korang percaya benda ni maksudnya korang dah kena tipu.. ops! Sebab semua tu langsung tak mempengaruhi kapasiti bateri phone pun. Kalau nak jimat, korang hanya kurangkan brightness je untuk jimatkan bateri.

JEMUR BATERI DEKAT CAHAYA MATAHARI

Sumber gambar: kedai gadget kuala kangsar

This one paling extreme! Kononnya kalau jemur bateri dekat bawah cahaya matahari boleh buat bateri tu lebih tahan lama. Hello! Tahu tak cara tu sebenarnya boleh buat bateri lagi rosak sebab over heat and meletup! Jangan pula korang try okay.. sebab nanti confirm phone rosak!

BATERI ROSAK KALAU CHARGE SEMALAMAN

via GIPHY

Dah selalu dengar kan benda ni? Punya la kita percaya tapi sebenarnya mitos sebab our smartphone memang dah ‘smart’ untuk putuskan arus elektrik secara automatic even bila bateri dah penuh. So don’t worry okay #Lunagirls.

PHONE CEPAT ROSAK KALAU SELALU OFF

Sumber gambar: Thriveworks

Oops, mitos sama sekali girls! Sebenarnya kita memang kena selalu OFF phone untuk bagi ia berehat lepas dah lama ‘bekerja’ dari pagi sampai ke malam. Kalau tak pernah OFF, kesiam phone korang penat bekerja…

So girls, jangan pula korang terkejut lepas baca mitos ni okay. After this boleh la bagitahu dekat your family and friends tentang benda ni okay supaya semua orang tak terpedaya… Hehe!

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Suka Gosok Mata? Haa Jaga-Jaga #Lunagirls!

Sis, Jangan Kelam Kabut Sangat Please!