in ,

Kucing Sebenarnya ‘Penjaga’ Kita?

Siapa tak suka kucing jangan kawan dengan geng LUNARIA! Kami semua suka kucing! Hehe!

Ada certain orang jenis nampak sahaja kucing walaupun dekat tepi jalan, confirm rasa geram sampai nak gomol bawa balik rumah! Tak masuk lagi part dia cium kucing tu tanpa rasa berdosa walaupun kucing tu kotor. Macam yang korang tahu, banyak manfaat yang kita boleh perolehi daripada memelihara dan menyayangi kucing ni dan benda positive akan kita rasai bila kita pelihara haiwan kesayangan Nabi Muhammad S.A.W ini.

via GIPHY

Actually bila kita bela kucing ni, ia mengajar kita untuk berkongsi rezeki tak kisah la daripada segi makanan, minuman, kasih sayang atau tempat tinggal sekali pun. Sifat mulia ni perlahan-lahan akan menjadikan kita sebagai seorang manusia yang pemurah dan baik hati. Tapi korang tahu tak sebenarnya kucing ni ada cara mereka yang tersendiri untuk ‘berterima kaaih’ dekat tuannya. Korang mungkin kurang peka dengan perkara ni, tapi kalau ada sesiaoa yang tahu benda ni, korang mesti akan setuju dengan perkara ini…

KUCING ADA ‘MISI’ TERSENDIRI

Image result for curious cat
Sumber gambar: Leonvalleyvet

Korang ingat kucing ni duduk rumah melepak je ke? Mereka pun ada ‘kerja’ juga tau. Kalau korang perasan, sekarang ni lebih ramai orang bela kucing berbanding anjing atau apa sahaja. Kucing ini sebenarnya ada misi mereka sendiri yang mana tugas lain selain duduk makan dan mengorat kucing jiran. Sebenarnya kucing ni mempunyai kuasa lain yang mana ia akan menyingkirkan energy negative daripada badan kita. Once kita tidur, kucing bertanggungjawab untuk serap semua energy tu. Even korang hanya bela seekor kucing sahaja dalam rumah, ia masih mampu untuk buat kerja tu sendirian. Just imagine kalau korang bela lebih daripada seekor kucing, mesti mereka akan bekerjasama!

LEPASKAN ENERGY NEGATIVE

via GIPHY

Selepas mereka dah serap energy negative daripada badan kita, mereka akan lepaskan yang mereka serap tadi. Let say korang terlebih stress on that day, kucing akan memerlukan extra time untuk melepaskan semua energy negative dan pada masa yang sama, ia akan jadi sebahagian daripada lemak dalam badan mereka sehingga ia dilepaskan. Selama ni kita fikir kucing tu gemuk sebab dapat makanan yang secukupnya. Padahal terlebih sedut stress korang tu, haha! Sebab tu lagi elok ada lebih daripada seekor kucing dekat rumah supaya mereka tidak berasa letih untuk buat kerja tu sendirian. Bukan tu sahaja, kucing juga mampu untuk ‘menjaga’ kita ketika tidur supaya tiada roh jahat yang mengganggu waktu kita tengah tidur. Once ada benda pelik yang berlaku waktu korang tidur, kucing akan terus melompat ke arah korang bertujuan untuk melindungi. Jadi, jangan terkejut kalau berjaga tengah malam sebab nak ke toilet dan nampak kucing korang masih cergas dekat luar bilik.

SENTIASA MELINDUNGI TUANNYA

via GIPHY

Kucing ini sebenarnya dapat merasai ancaman yang terdekat dengan mereka. Sebab tu kalau mereka rasa terancam atau ada benda buruk yang akan berlaku waktu ada orang datang ke rumah kita, mereka akan jadi ‘manja’ bertujuan untuk melindungi diri kita. Tapi let say kalau mereka rasa selesa dengan tetamu tu, maksudnya tak ada bahaya la. Andai kata korang tak ada bela kucing tapi ada beberapa ekor kucing yang suka datang kerumah untuk bermain atau minta makanan, boleh la terus bela mereka tu. Kadang-kadang kucing jalanan ini memang suka singgah ke rumah orang lain sebab mereka mahukan perlindungan dan berniat untuk melindungi seseorang itu. Kira rumah korang dipilih oleh kucing untuk dijaga dengan baik.

Lepas ni kalau nampak kucing jalanan atau kucing biasa, bela sahaja pun boleh. Mana tahu bila korang bela, mereka akan sentiasa mendoakan kesejahteraan korang sekeluarga!

What do you think?

7 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Tips Nak Kekalkan Mulut Tidak Berbau Di Sekolah

Snek Best Untuk Enjoy Selepas Tuisyen