in , ,

Korang Salah Seorang Penagih Gula Kalau…

Sumber Gambar: https://www.youtube.com/

“Eh! Lepas makan dessert ni, kita pergi coffee pula okay?”

Sekarang ada banyak kafe dessert and coffee shop yang sedap dan best untuk jadikan port lepak kan? Hehe! Ada antara #Lunagirls yang dessert lover? Kita geng! Hihi! Tapi tahu tak sebenarnya pengambilan gula severs berlebihan ni tak elok dan boleh bahayakan kesihatan? Dan manisan juga boleh jadi salah satu ketagihan tau! Ha! Mesti korang tertanyakan macam mana ketagih gula tu, ni LUNARIA kongsi tanda-tandanya!

SUKA MAKAN MANIS 

Ni kalau satu hari tak ambil makanan atau minuman yang bergula mesti akan rasa resah, tak senang duduk dan rasa ada je benda tak kena. Perkara ini terjadi sebab lidah kita dah sebati dengan rasa kemanisan, jadi kita mesti akan ada rasa untuk bite anything yang manis walaupun hanya gula-gula sebiji!

POCKET DOREMON 

Sumber Gambar: https://amnajaved.com

Bila dah ketagih dengan benda-benda manis, mesti akan bawa stock ke mana-mana. Macam gula-gula pasti korang akan simpan di dalam poket, dalam pensil box atau pun mana-mana lah asalkan ada makanan manis! Bila stock habis, korang akan beli dalam kuantiti yang banyak untuk dijadikan simpanan seterusnya!

MAKAN WALAUPUN TAK LAPAR 

via GIPHY

Semua orang ada rasa teringin untuk makan atau kunyah sesuatu, tapi kalau korang makan sebab nak memuaskan keinginan walaupun tak lapar itu sangatlah tak elok ya girls! Sebab itu, korang kena pertimbangkan mengambil gula berlebihan, ia akan buat korang terus rasa teringin nak makan dan mengunyah.

BENCI AIR MASAK 

Sumber Gambar: https://lifestyle.kompas.com

Ini antara tanda yang paling senang nampak, di mana korang tidak akan menyentuh air masak! Ops! Kalau ada minum pun mungkin satu cawan je, then the whole day korang consume air manis. Bagi dorang minum air masak ni macam benda yang biasa, dan tidak menyegarkan. Hati-hati #Lunagirls!

Jadi macam mana #Lunagirls? Cuba tanya dengan diri sendiri, adakah korang seorang penagih gula? Kalau ya, jom join Ummi dan LUNARIA untuk cuba untuk kurangkan pengambilan gula!

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Hmm.. Breast Besar Sebelah? Normal Ke?

Jaga Muka Je.. Telekung Pun Kena Jaga Tau!