in ,

Ketiak Hitam Manis Ke Bau Masam?

Sumber Gambar: http://hedtutu.co.id/2017/12/23/4-penyebab-ketiak-hitam/

Kita sebagai perempuan sensitif dengan satu benda ni, iaitu ketiak hitam.. Arghhh! Rasa nak menjeritkan, walaupun tertutup.. Relax #Lunagirls ketiak hitam ni memang masalah lazim yang berlaku terutamanya remaja macam kita! Tapi kadang-kadang punca tu datang dari diri sendiri tau girls.. Mari LUNARIA bagitahu kenapa.

BERCUKUR

via GIPHY

Eii! Mesti rasa tak selesa kalau ada bulu ketiak! Rasa macam tajam dan gatal kan? Haa kalau #Lunagirls nak tahu, mencukur boleh menjadi penyebab utama ketiak hitam.. Bila mencukur ia menyebabkan radang pada kulit dan menjadi gatal, dan guna pencukur yang salah!

TERLALU KETAT

via GIPHY

Kalau boleh elakkan memakai pakaian yang ketat di bahagian ketiak okay! Sebab kulit korang tak dapat bernafas dengan baik dan tidak memiliki ruang yang mencukupi. Lepas ni pakailah baju bahagian lengan longgar sikit, senang angin masuk.. haha!

DEDORANT ALKOHOL

via GIPHY

Deodorant yang beralkohol boleh menyebabkan radangan pada ketiak, semasa menggunakan deodorant ketiak korang akan bergesal dengan pakaian ataupun kulit lain maka ia akan berlakunya luka. Ini kerana alkohol sedikit kasar. Jadi sebelum membeli deodorant pastikan ia tidak mengandungi alkohol okay girls?

SEL KULIT MATI

via GIPHY

Kalau #Lunagirls nak tahu kulit kita akan sentiasa melalui proses pembaharuan kulit, sebab itu ia menghasilkan kulit mati. Jadi bila korang mandi rajinlah gosok ataupun gunakan skrub yang sesuai untuk membersihkannya tapi jangan kasar-kasar tau.. sebab kulit di bahagian ketiak adalah agakΒ sensitive!

HORMON

via GIPHY

Setiap orang memiliki hormon yang berbeza, dan kepada korang yang mempunyai hormon tak stabil selalunya akan senang berpeluh terutama di bahagian ketiak. Bila berpeluh tu yang menyebabkan gatal dan merah-merah di bahagian ketiak..

Jangan sesekali ambil mudah tentang penjagaan ketiak #Lunagirl! Semua orang ada ketiak.. dan walaupun ia tertutup tapi ni part of our body jadi kita kena jaga seeloknya. Kalau nak tahu cara untuk kurangkan kehitaman di bahagian ketiak tunggu next artikel okay!

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Bangun Lambat? Jangan Bagi Alasan Malas Ke Sekolah

Rasa Lesu? Berat? Jangan Lupa Buat Exercise Mata!