in ,

Kenapa Period Datang Lambat Ni?

Sumber Gambar: https://www.ccrmivf.com

Hello #Lunagirls, korang panic tak kalau lambat datang bulan? Masa tu mood dah kelaut.. tapi period tak datang juga.. Ala! Relax #Lunagirls ni ada beberapa sebab kenapa bulan tu period korang datang lambat tau! Meh LUNARIA kongsikan..

STRESS 

via GIPHY

Stress boleh jadi satu faktor kenapa period korang lambat bulan tu! Sebab bahagian otak kita akan terganggu dan akan menyebabkan hormon dihasilkan di dalam badan berkurang dan juga menjejaskan proses ovulasi.

BERAT BADAN TURUN 

Sumber Gambar: https://www.bbcgoodfood.com

Kadang dalam proses nak turunkan berat badan, kita tak ambil kisah kesan sampinganya.. Kalau nampak berat makin turun, kita makin happy! Yay! Tapi girls tahu tak fungsi badan kita akan terganggu.. Selain itu ia juga akan mengganggu proses pembiakan telur di dalam faraj!

TUMOR 

Sumber Gambar: https://iluminasi.com/

Ini adalah benda yang kita paling takuti iaitu ketumbuhan tumor di dalam rahim. Tanda-tanda kita ada tumor, kita akan selalu merasa pening, mempunyai dual vision dan mengeluarkan susu di bahagian payudara. Kalau ada tanda-tanda ni, please cepat berjumpa doktor okay.

PERTAMBAHAN AKTIVITI 

via GIPHY

Bila dah naik sekolah ni, mesti banyak aktiviti yang akan kita lakukan seperti belajar dan beberapa aktiviti kokokurikulum yang banyak menggunakan fizikal. Jadi kalau period korang datang lambat tu mungkin disebabkan badan korang masih tak boleh adapt dengan perubahan itu. Ia mungkin terjadi untuk beberapa bulan, tapi is akan okay lepas hormon korang dapat menyesuaikan diri dengan keadaan!

Jadi jangan takut #Lunagirls kalau period korang datang lambat! Setiap orang akan alami situasi ini! Tapi, jika masalah ini berpanjangan korang ajak parents untuk pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut okay!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Power! Bukan Korean Pun Boleh Cakap Korea!

Phone Mahal Tapi Cable Sampai Bertampal!