in ,

“Kakak, Tak Payah Nak Annoying Sangat La!!!”

Sumber gambar: Pinterest

Sumber gambar: https://raisingchildren.net.au/pre-teens/behaviour/sibling-fights/sibling-fighting

via GIPHY

Ada kakak memang best sebab boleh share problem or barang-barang dengan dia. Tapi kalau kakak tu jenis keras kepala, semua benda dia je betul, suka mengacau… Sakit hati juga kan? Korang mesti stress kalau ada kakak macam ni, nak melawan tak boleh sebab nanti confirm kena marah dengan mak. Nak tahu tak macam mana nak handle kakak jenis macam ni? Cara-caranya korang kena…

CUBA UNTUK MENGALAH

via GIPHY

Sometimes nak mengalah ni memang susah, tapi kadang-kadang as adik kita kena la juga mengalah supaya pergaduhan tu tak berpanjangan. Gaduh pun sekejap je kan then nanti mesti balik semula. So daripada terus sakit hati nak gaduh, why not kita mengalah je. Nanti mesti kakak korang dah malas nak cari pasal.

SLOW TALK

via GIPHY

Kakak ni kadang-kadang pantang nampak kita tengah lepak dekat rumah, ada je benda yang dia nak kacau. So bila kakak korang tengah tengok TV or do nothing, cuba duduk dengan dia and slow talk bagi tahu apa yang korang rasa tak puas hati. At that time maybe dia akan kurangkan ‘hobi’ dia tu.

AMBIL HATI

via GIPHY

Cuba korang guna cara smooth which is ambil hati kakak supaya dia tak buat something yangannoying. Bila dia tengah cerita masalah, korang try bagi nasihat supaya dia boleh tenang. Mana tahu dengan cara tu akan buat dia selesa and perangai menyakitkan hati tu akan berkurangan.

JANGAN BAGI ARAHAN

via GIPHY

Bila tengah gaduh, jangan bagi arahan dekat kakak korang untuk senyap sebab bentu akan buat dia lagi sakit hati sebab orang keras kepala memang sifatnya macam tu. Bila tengah marah, diorang akan rasa dia je yang betul. Korang kena lebih redha bila tengah bergaduh. Sabar okay girls?

via GIPHY

Biasa la bila masing-masing tengah membesar mesti akan ada scene bergaduh adik-beradik. Rugi tau kalau tak pernah gaduh dengan kakak ni sebab nanti bila dah besar, masing-masing buat haluan sendiri. Appreciate kakak korang okay girls.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Caklempong ASiS Akan Ke Hong Kong!

Jangan Lupa Bawa Camera Ni Kalau Pergi Holiday!🛫📸