in ,

K-Pop Fan Fiction Bagi Harapan Palsu?

Sumber gambar: https://www.kpopmap.com/find-out-why-blackpink-jisoo-lisa-rose-looked-shocked-at-jennie-during-recent-performance/

#Lunagirls tahu apa itu fan fiction? Ada tak antara korang yang pernah baca? Kalau pernah mesti ada antara korang yang tahu macam mana stail penulisan fan fictionΒ kan?Β Bagi yang tak tahu fan fiction itu apa, ia adalah sejenis cerita fiksyen yang direka dan watak, karakter dalam cerita fan fiction akan melibatkan artis dan idola yang korang suka. Lebih kurang macam korang berangan syok sendiri tapi dah ada yang karangkan untuk korang. Ada yang jalan ceritanya okay, ada yang tak tapi siapa pernah terjumpa K-pop fan fiction korang akan rasa benda cringe sangat sebab…

MENGALAHKAN ANIME

via GIPHY

Okay disebabkan ini adalah cerita fiksyen, korang mesti tahu tahap fantasi dia macam manakan? Kalau tengok anime,Β korang tahu jalan cerita anime itu ada yang sangatΒ sweetΒ dan ada yang ala-ala drama K-pop yang memang buat korang mimpi terbang melayang gitu. Ada juga author fan fictionΒ suka kaitkan karakter anime dengan dengan idola dia. Kalau korang baca mungkin ada yang rasa cringe ada yang rasa uwoah sweet-nya. Lol!

LEBIH BATAS

Dalam fan fiction juga ada cerita yang melampaui batas. Contohnya, ada penulis fan fiction yang gemar tulis tentang karakter yang abusive tentang artis itu walhal karakter mereka di dunia realiti tak macam itu pun. Itu belum lagi termasuk cerita yang ditulis itu tentang buli, penderaan dan macam-macam. Hmm, Zoe pun tak tahu lah nak cakap apa, kalau bab begini memang tak sweet langsung tapi ia menakutkan.

SASAENG MIND

via GIPHY

Kebanyakan fan fictionΒ mengandungi content penulisan yang agak lain daripada yang lain dan apa yang Zoe boleh cakap ialah kita perlu cuba untuk elakkanlah baca fan fiction sebab untuk pengetahuan korang pemikiran yang tak sihat dan seperti sasaeng ini adalah satu penyakit para-sosial. Kita boleh nak minat someone dan berangan tapi kawal sikit diri korang supaya tak terjebak dengan perkara seperti ini.

HARAPAN PALSU

 

View this post on Instagram

 

‘𝒔 𝒑𝒐𝒔𝒕 𝑻𝒉𝒆 ‘π’‡π’Šπ’“π’”π’•’ 𝒑𝒐𝒔𝒕 𝒐𝒇 π‘±π’–π’π’ˆπ’Œπ’π’π’Œ π’˜π’†π’†π’Œ (𝒓𝒆𝒑𝒐𝒔𝒕, π’˜π’‚π’”π’’𝒕 π’‰π’‚π’‘π’‘π’š π’˜π’Šπ’•π’‰ 𝒕𝒉𝒆 𝒄𝒐𝒍𝒐𝒖𝒓 π’ˆπ’“π’‚π’…π’Šπ’‚π’π’•) πŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ #btsff #imajin #jungkookff #bts #jungkookimajin #bangtanficcss

A post shared by BTS imagines πŸ₯πŸ™ (@bangtanficcss) on

Kalau korang perasan kebanyakan fan fiction,Β merekaΒ akan letak β€˜y/n’ yang mana membawa makna ‘your name’ Kononnya, kalau letak begitu korang akan terus baca let’s say β€œso after Johnny Seo hug y/n, he pull you away and suddenly propose to be part of his life”, ha lebih kurang macam itulah. Wow, what a fake hope yang penulis bagi pada korang. No!

Pada Zoe, ia terpulang pada hak individu korang nak baca ke tidak tapi kalau dah tajuk fan fiction itu macam tak masuk akal dan boleh beri kesan negetif, tak perlulah kita sokong dengan membaca hasil karya tersebut. Tidak salah untuk beranganΒ tapi jangan over ya sebab nanti kita mudah leka.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Saya selalu baca fan fiction pasal bts and blackpink sweet gila ….tapi lepastu dah beranggan macam sayalah watak tu πŸ˜…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Geng BBNU Selalu Dikecam?

Cikgu Cantik Dapat 15 Surat Cinta!