in , ,

Jom Hentikan Sumpahan Online Shopping!

Sumber Gambar: https://www.independent.co.uk
Sumber gambar: Instagram Lunaria

Sikap boros dan senang terpengaruh boleh membawa kepada pembaziran. Ish-ish! Lagi-lagi zaman sekarang ni, semuanya terletak di hujung jari je. Asal nampak sale, discount je mesti akan beli. Kalau tak sale pun nak beli jugak. Haih! Obses betul dengan online shopping ni sampai barang tak penting pun beli.. Nak tips untuk elakkan dari terkena ‘sumpahan online shopping’. Haa baca ni!

UNINSTALL APPLICATION

Sumber Gambar: https://www.wanista.com

Biasanya aplikasi online shopping ni lah yang akan buatkan kita terjebak membeli itu ini. Walaupun barang tu tak penting. Setiap kali ada sale ke apa, mesti pop-up notifications akan keluar “Sale 50% for just one day” siapa je yang tak menggelupur scroll kan? Bukan tu je, bila bosan, tangan tu mesti gatal nak scroll apps, jadi better uninstall je. Korang boleh download balik apps tu bila tak ada sale or bila nak beli something. Tak pun pinjam je handphone kawan korang.

UNSUBSCRIBE EMAIL

Sumber Gambar: https://litmus.com

Email ni pun antara medium yang digunakan dalam penyebaran sale. Jadi beringat okay girls? Jangan sesekali korang subscribe website online shopping ni sebab diorang akan spam email korang dengan sale, voucher dan discount, sampai la korang terpedaya.

BUAT BUDGET

Sumber Gambar: https://bsmi.co.id

Apa kata setiap bulan korang bahagikan duit untuk shopping. Contohnya lepas korang dah kumpul duit, buat la list barang apa yang korang memang nak sangat beli. Tapi ingat, jangan sampai  terlebih budget pulak, hihi.

Haa #Lunagirls agak-agak korang boleh ikut tak tips atas ni? Ha! Ummi harap dapat la bantu korang sedikit sebanyak. Lagi satu Ummi nak pesan, nanti raya shopping, jangan sampai over shopping ya, make sure beli mengikut kemampuan korang okay!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Bila Dah Pakai Lipstick Tiba-Tiba Ada Kerak Putih Kat Bibir…

Eww! Patut La Keputihan Makin Teruk. Rupanya Sebab…