in ,

Jerebu Apa Nak Buat?? Help..

Sumber gambar: https://says.com
Sumber gambar khybernews.tv

Hai #Lunagirls, musim panas ni dijangka akan berpanjangan sampai lah hujung bulan tiga ni. Tak cukup dengan tu, dengarnya jerebu pun semakin teruk. Ha! girls kalau boleh jangan lah selalu buat aktiviti di luar tau, sebab cuaca sekarang tak sihat, takut korang diserang penyakit pula. Kalau memang tak dapat dielakkan, maybe boleh ikut tips yang Jija sediakan ni..

 

MASK MUKA N95

Sumber gambar Amazon.com

Kalau korang ada di luar, sebaiknya pakai mask muka untuk mengelakan udara tak sihat masuk ke paru-paru. Tapi tak boleh nak pakai mask sebarangan je, make sure yang boleh filter udara tau macam mask muka N95 ni. Bentuknya betul-betul ketat, so korang akan terselamat dari udara luar.

MINUM AIR SECUKUPNYA

 

via GIPHY

Ha! air ni penting tau untuk korang, especially bila udara sekarang tengah tak bersih dan kering. Minum air juga akan elakkan korang dehidrasi dan lemah. Lagi banyak korang minum air, lagi banyak toxic akan keluar dari badan! Girls jangan lupa banyak kan minum air tau..

CUCI TANGAN DAN MUKA DENGAN KERAP

via GIPHY

Girls, take note tau, bila korang keluar rumah, badan korang akan terdedah dengan toxic dan jerebu! So korang kena kerap cuci tangan dan muka supaya tak senang dijangkiti penyakit. Yelah! kita tak tahu virus apa yang mungkin berjangkit dengan kita sebab tu kalau boleh, masuk je rumah, terus mandi untuk hilangkan kesan toxic tu..

Ha! Macam mana korang, agak-agak boleh tak ikut cara ni? Bukan apa, risiko untuk korang terkena penyakit seperti selesema, batuk tu tinggi.. Cuaca sekarangkan tak menentu, jadi girls kalau boleh duduk lah rumah buat sementara waktu ni..Kalau terpaksa je baru keluar okay!

 

 

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Body Butter VS Body Lotion, Mana Lagi Best?

Stage Fright Bila Ramai Orang Tengok Kita!