in ,

Jenis-Jenis Botol #Lunagirls Kena Tahu!

Hai #Lunagirls! Korang tahu tak ada jenis-jenis botol air tak sesuai untuk digunakan berulang? Yup! Setiap botol ada special code tersendiri! Harini LUNARIA kongsikan tips cara nak tahu kod botol yang boleh digunakan!

KOD NO 1

via GIPHY

Sekiranya bawah botol korang tertulis kod no 1, lebih baik #Lunagirls buang terus! Jangan refill air baru tau.. Biasanya kod no1 ialah botol air mineral yang kita beli dekat kedai.. jadi taklah sayang mana nak buangkan?

KOD NO 2

via GIPHY

Atau ada tertulis HDPE, Biasa berwana jernih atau lut sinar senang kata macam botol air jus yang beli dekat supermarket tu. Botol ni hanya boleh digunakan sekali sahaja, tapi dengan syarat air sejuk bukan air panas ye.

KOD NO 5

via GIPHY

Biasa botol yang ada kod no 5 ni tahan lasak, kuat dan tahan kepada suhu tinggi seperti tumbler air yang warna-wana tu. Untuk botol yang kod 5 ni, ia boleh digunakan berulang kali dan selamat.

KOD NO 7

via GIPHY

Sekiranya sesiapa ada tumbler air yang ada KOD 7 ni better korang buang sebab bahan asas pembuatannya tidak jelas. Jadi dari memudaratkan diri baik hapuskan untuk kesihatan kita juga.

Sebenarnya benda-benda yang dibuat menggunakan plastik ni boleh affect kesihatan kita ye #Lunagirls, so better korang check now then later. Periksa betul-betul sebelum beli. If tak, beli je tumbler yang mahal sikit as long as kita terselamat dari bahan-bahan ini.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

5 Cara Terbaik Jadi Pengguna Phone Bijak!

Okay Je BFF Dengan Maid!