in ,

Jangan Semak Jawapan Lepas Exam Sebab…

Sumber gambar: http://www.rojakdaily.com/news/article/4608/pelajar-malaysia-paling-tenang-ketika-peperiksaan-adakah-ia-perkara-baik-atau-masalah-besar

Pernah tak selepas keluar saja dari dewan peperiksaan korang terus semak jawapan sebab nak tahu berapa target markah yang korang akan capai? Tipulah kalau tak pernah check atau bincang dengan kawan tentang jawapan. Kali ini, Zoe nak bagitahu perkara penting kenapa korang memang tak perlu pening-pening nak semak jawapan lepas exam.

STRESS

via GIPHY

Ya memang stress! Nak tahu sebab apa? Sebab kita akan ada rasa takut, rasa bersalah dan tidak puas hati dengan jawapan yang kita dah pilih dan tulis. Nanti bila dah semak habis semua jawapan, korang akan ada perasaan rasa macam nak repeat paper itu semula. Walhal tak ada apa pun yang jadi. LOL!

FIRST INSTINCT

via GIPHY

Akan menyalahkan diri sendiri sebab kebiasaannya jawapan firasat pertama adalah yang tepat, haha! Lepas itu nanti korang pun mulalah doubt dengan benda yang korang dah jawab. Jadi nasihat Zoe tak payah semak sebab kalau semak pun kita pun tak tahulah benda kita check itu betul ke tidak dan macam sia-sia saja.

NEXT PAPER

Sumber gambar:

Bak kata pepatah “barang yang lepas jangan dikenang”. Apa kata kalau korang fokus kepada next paper? Sebab kalau terlalu nak check jawapan nanti korang tak boleh nak concentration pada exam subjek lain. Nanti mulalah time nak study subjek seterusnya, jawapan subjek yang baru saja ambil tadi terngiang-ngiang bermain difikiran.

TERIMA KENYATAAN

Sumber gambar:

Bukan nak cakap apa, tapi why not awak latih diri untuk terima past is past, dengan check jawapan subjek sebelumnya itu bukan mampu untuk ubah salah apa yang kita buat tadi. Selain itu, tak adalah harapan setinggi gunung kononnya jawapan kita semua confirm betul and bakal dapat markah sempurna, padahal soalan yang diberi itu sebenarnya sikit saja yang ada dalam nota dan apa yang diajar guru. Kemudian, jawapan banyak ke laut hehe!

Sebenarnya girls, kalau korang nak semak, boleh saja sebab tak salah pun. Dari situ awak semua baru tahu yang mana salah dan betul. Bila belajar cara macam itu barulah kita akan ingat sampai mati apa yang kita belajar selama ini. Haha!

What do you think?

6 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Camera Iphone 11 Pro ‘Sama’ Dengan Boba Tea?

Kaedah ‘Daith Piercing’ Boleh Kurangkan Migrain?