in , ,

Jangan Picit Jerawat Muka Area Segi Tiga ‘Bermuda’!

Sumber gambar: https://cosmopolitan.my/5-sebab-kenapa-kamu-kena-berhenti-picit-jerawat/3/

Sedapnya bila dapat picit jerawat yang dah masak ranum ummpphhh! Sekali tekan terus pecah. Baru la rasa hidup ini lebih bermakna.

Eh? Macam tu pun boleh ya girls. Haa, dalam seronok korang picit jerawat tu, jaga-jaga jangan sampai dekat kawasan larangan ya. Sakit la macam mana sekali pun, gatal la macam mana sekali pun, jangan pernah sentuh dekat area segi tiga tu!

Image result for jerawat segi tiga muka
Sumber gambar: https://pekanbaru.tribunnews.com/2017/06/20/jangan-sembarangan-pencet-jerawat-di-area-segitiga-kematian-ini-resikonya-bisa-fatal

Segi tiga yang Ainaa maksudkan tu ialah dari pangkal hidung (pusat kening) ke dua sudut mulut dan bahagian tengah antara bibir dengan hidung. Jangan pernah picit langsung, pegang takde masalah.

Ada pakar kecantikan sahkan yang kalau kita picit jerawat dekat area situ, kemungkinan boleh mengundang maut. Terkejut kan? Mesti la sebab dekat situ kan kawasan kulit agak nipis, so bila picit je mesti rasa sakit.

Sebab utama kenapa area situ sangat bahaya ialah sebab dekat situ ada saluran darah dalam tengkorak. Bila ada jangkitan je, ia akan merebak dengan laju dan kesannya sangat serious sampai boleh mengundang maut.

via GIPHY

Bila jerawat pecah, mesti la ada ruang untuk bakteria masuk. Ia akan bergerak dengan lebih laju dan akan jangkit ke saluran daran dan kawasan otak. Risau berlaku apa-apa komplikasi yang serious.

Ainaa sendiri dulu pernah picit jerawat dekat area segi tiga ni. Sakit dia jangan cakap la girls, pedih je rasanya! For those yang ada jerawat dekat area situ, please jangan picit. Tanamkan rasa kesabaran dalam diri ya.

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Life Hacks: Tak Ada Iron? No Problem!

Orang Kata Nak Cantik Minum Air Banyak, Tapi Sebenarnya..